Femke Wiersma is een tool van de EU. Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Waarom BBB en Rutte-IV boeren opnieuw laten zakken in stikstofdossier

Politiek24 apr , 9:00
Wat in eerste instantie klinkt als een overwinning voor onze boeren en het Nederlandse bedrijfsleven, blijkt bij nadere beschouwing niet meer dan een lafhartig compromis. Het kabinet Schoof I wil de deadline voor het halen van de stikstofdoelen opschuiven van 2030 naar 2035. Vijf jaar extra lucht, zo wordt het gebracht. Maar laten we eerlijk zijn: dit is géén echte koerswijziging. Dit is uitstel van executie.
En erger nog: dit bewijst eens te meer dat ook dit kabinet – met nota bene de BoerBurgerBeweging (BBB) als regeringspartij – het lef mist om de stikstofwaanzin werkelijk af te schaffen. Want dat is wat nodig is: niet temporiseren, maar elimineren.

Geen 2030, geen 2035 – schaf die krankzinnige doelen gewoon af!

De stikstofdoelen zijn het product van doorgeschoten bureaucratie, van ideologische milieufanaten en activistische rechters die landbouwhaat tot beleid hebben verheven. Boeren worden gecriminaliseerd, hun levenswerk staat permanent onder druk, en hele sectoren zitten op slot vanwege een theoretisch model dat in de praktijk totaal onbetrouwbaar is.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
Het kabinet zou nu de kans kunnen grijpen om écht schoon schip te maken. Om het hele raamwerk van kritische depositiewaarden, Natura 2000-dictaten en onhaalbare deadlines uit de wet te slopen en de macht terug te halen naar de politiek – naar het gezond verstand. Maar nee. Wat doet men? Men schuift het probleem vijf jaar vooruit. Alsof dat iets oplost.

Waarom durft BBB niet voor de boeren te kiezen?

De grote vraag die velen van ons bezighoudt: waarom durft de BBB hier geen streep te trekken? Deze partij kwam immers op voor de belangen van de boeren. Ze veroverden met die boodschap het vertrouwen van honderdduizenden kiezers. En nu? Nu zijn ze onderdeel van een kabinet dat weliswaar wat tijd rekt, maar de kern van het probleem onaangeroerd laat.
Minister Femke Wiersma, zelf afkomstig van BBB, praat inmiddels over “juridisch houdbare alternatieven” en blijft – schijnbaar zonder protest – werken aan plannen waarbij 1800 boerenbedrijven moeten innoveren, verplaatsen of zelfs stoppen. Wat is er gebeurd met het vuur, met de strijdlust, met de belofte om pal te staan voor onze boeren?

De groene dwang blijft gewoon overeind

Want laten we niet vergeten: de zogenaamde stikstofaanpak betekent in de praktijk nog steeds dat boerenbedrijven moeten verdwijnen. De nieuwe deadline verandert niets aan het feit dat dit beleid gestoeld is op waanzin. De meetmethodes zijn discutabel, de modellen onzeker, en de 'natuur' die beschermd moet worden is vaak het resultaat van menselijk ingrijpen. En toch moet de boerenstand eraan geloven.
Dat men nu denkt de angel uit de maatschappelijke onrust te kunnen halen door de doelen te verschuiven naar 2035 is niet alleen naïef, het is ronduit cynisch. Het is beleid maken op basis van politieke angst in plaats van visie.

Tijd voor echte keuzes

Wat Nederland nodig heeft, is een regering die het stikstofbeleid volledig herijkt. Die erkent dat de huidige aanpak niet werkt, dat de modellen faalbaar zijn en dat economische schade en sociaal leed nooit gerechtvaardigd mogen worden door dogmatische milieudoelen.
De enige juiste koers is: stop met de stikstofdoelen. Schaf ze af. Geef boeren weer perspectief, zonder voorwaarden, zonder dwang. Laat bedrijven weer bouwen, laat dorpen weer leven.
Dat is de echte opdracht voor een regering die zich “rechts” durft te noemen. Dat is wat de achterban van BBB verwachtte. En dat is wat Nederland verdient.

Abonneer je GRATIS op onze EXCLUSIEVE Nieuwsbrief

Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten