Na het debat over de uitspraken van Wopke Hoekstra (CDA) over sitkstof, immigratie en natuurlijk koopkracht wilde Hart van Nederland-journalist Merel enkele vragen stellen aan Peter Heerma. Die is tegenwoordig fractievoorzitter van het CDA (omdat Hoekstra in het kabinet zit). Hilarisch genoeg rende Heerma echter heel snel weg (best een prestatie gezien zijn postuur dat verdacht veel op dat van mij lijkt) toen hem een lastige vaag werd gesteld, waarna het antwoord gegeven werd door Esther Ouwehand (PvdD).
Wat doe je als politicus als er één journalist is die af en toe zowaar lastige vragen durft te stellen? A) net doen of ze niet bestaat, b) gewoon antwoord geven, of c) met je staart tussen je benen weghollen?
Een gewoon mens zou b) antwoorden. De meeste politici kiezen voor antwoord a). Maar niet Peter Heerma. Oh nee. De CDA'er dacht dat hij wel even een gesprekje kon hebben met Merel, maar schrok zich rot toen ze daadwerkelijk een vervelende vraag stelde.
Merel vroeg aan Heerma waarom hij en zijn partij eigenlijk wachten op de rapportage van Johan Remkes. En waarom ze dat hele proces laten doen, terwijl ze van tevoren al wisten dat 2030 na het eerste gesprek tóch tot taboe werd verklaard, terwijl er geen taboes zouden zijn. Heerma en het CDA waren daar boos door. Waarom dan toch doorgaan met het gedoe?
Fight, Freeze, or Flight, na die vraag? Voor Heerma was de keuze instinctief gemaakt: wegrennen!
Die beelden zijn natuurlijk sowieso hilarisch als je ziet hoe groot Heerma is en hoe klein en dun Merel, maar het wordt nog grappiger als je even blijft kijken en zie hoe PvdD-leider Esther Ouwehand het antwoord dan maar geeft.
"Omdat ze te laf zijn!" zegt ze gewoon. En dat klopt natuurlijk precies. dat is precies wat er gebeurd is.
Het CDA is niet blij met de stikstofdoelen en met name niet met die harde deadline van 2030. In het verleden was dat 2035, en dat vond het CDA prima oké. Want ook die partij heeft lak aan de boeren, alleen gaat het ze erom dat 2035 de boeren nog niet op grote schaal tot wanhoop bracht, maar 2030 wel. En dat kost het CDA stemmen. Dat is immers van oudsher de plattelandspartij van Nederland - een positie die ze nu helemaal zijn kwijtgeraakt.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Maar ja, ze hebben de moed niet om het bijltje er echt bij neer te gooien. Ze zijn namelijk doodsbang dat ze bij volgende verkiezingen niet meer mee mogen doen. Dat vinden ze vreselijk. Geen ministers leven? Geen staatssecretarissen? Zich niet belangrijk voelen? Geen auto's met chauffeurs? Maar dát doen we niet!
En dus liet het CDA zich tijden piepelen - en durven ze zelfs nu nog de knoop niet door te hakken. Zielig, gewoon.