Van onafhankelijk lid tot derde grootste partij van Nederland: de PVV bestaat vandaag 17 jaar

Politiekβ€’22 feb 2023, 13:00
De PVV is jarig en bestaat vandaag 17 jaar! De Partij van Geert Wilders is na al die jaren niet meer weg te denken uit Den Haag en is harder nodig dan ooit. Als doorgewinterde politicus met stuk voor stuk zeer goede Kamerleden naast hem kan Wilders met trots terug kijken op alles wat ze in al die jaren hebben opgebouwd. Een grote groep Nederlanders voelt zich weer gehoord en de toekomst van de PVV ziet er veelbelovend uit. Maar het succes van de PVV komt niet zomaar uit de lucht vallen. Geert Wilders begon ooit bij de VVD waar in 2004 een einde aan kwam. Het eerste PVV-zaadje werd toen geplant.
In 2004 stapte Geert Wilders uit de VVD vanwege onenigheid over de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Hij behield zijn zetel in de Tweede Kamer als onafhankelijk lid en vormde de Groep Wilders, die bestond uit alleen Wilders zelf en zijn beleidsmedewerker Martin Bosma.
Na de verkiezingen van 2006 ging de partij verder onder de naam Partij voor de Vrijheid en werd op 22 februari van dat jaar officieel geregistreerd bij de Kiesraad. Tot aan de verkiezingen van dat jaar werd de partij voor de herkenbaarheid aangeduid als "Groep Wilders - Partij voor de Vrijheid".
Het verkiezingsprogramma van de PVV, genaamd Klare wijn, werd in maart 2006 gepresenteerd. Hierin stonden enkele controversiΓ«le standpunten, zoals het verlagen van belastingen, het invoeren van een spreekverbod voor buitenlandse imams en het vervangen van artikel 1 van de Nederlandse Grondwet door een artikel over de "dominantie van de joods-christelijke en humanistische traditie en cultuur".
In 2010 behaalde de Partij voor de Vrijheid (PVV) een verrassend resultaat bij de Tweede Kamerverkiezingen en werd de derde grootste partij van Nederland met 24 zetels. Hierdoor werd de PVV een belangrijke factor in de Nederlandse politiek. In september 2010 sloten de PVV, CDA en VVD een gedoogakkoord. In april 2012 stapte de PVV uit het overleg met het CDA en VVD over nieuwe bezuinigingen ter waarde van miljarden euro's. Hierdoor werd de PVV geen gedoogpartner meer en leidde dit tot een demissionair kabinet vanaf 23 april 2012.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 was de PVV in Almere de grootste partij gebleven. In Den Haag was de partij echter voorbijgestreefd door D66 en eindigde als tweede. Tijdens de uitslagenavond hield Geert Wilders, de leider van de PVV, een toespraak waarin hij aan het publiek vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden. Toen er 'minder' werd gescandeerd, beloofde Wilders dat te regelen. Deze uitspraak veroorzaakte veel ophef, zowel in Nederland als internationaal.
De laatste jaren kent de PVV een wisselend succes maar de partij van Geert Wilders heeft sinds de oprichting een enorme trouwe aanhang weten op te bouwen. De PVV staat er momenteel Γ©rg goed op voor de aankomende Provinciale Statenverkiezingen en kan zowaar in een aantal provincies de grootste worden. Geert Wilders en alle PVV’ers kunnen trots terug kijken (maar ook zΓ©ker vooruit) op wat ze de afgelopen jaar voor elkaar geknokt hebben!
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten