Vakbond FNV wil dat alle werknemers hun loon ten minste met de hoogte van de inflatie zien stijgen. De vakbond gaat bij de cao-onderhandelingen eisen dat werknemers de inflatie van dit jaar gecompenseerd krijgen in hun loon én dat er in de toekomst een automatische prijscompensatie volgt. Vakbond FNV heeft de smaak te pakken gekregen na de stakingen bij de NS en het succes wat daaruit voortvloeide. Het zijn sowieso gouden tijden voor vakbonden om hun
relevantie weer aan te tonen, dus maakt ook de FNV daar
gretig gebruik van!
De vakbond zet dan ook direct hoog in en hoopt op die manier weer relevant te kunnen worden (of blijven) voor alle werknemers in het land. Het is echter de vraag of een loon dat mee stijgt met de prijzen haalbaar, of überhaupt wenselijk, is.
Er bestaat namelijk de kans dat dit zal leiden tot een zogeheten loon-prijsspiraal: Bedrijven krikken de prijs op om de effecten van inflatie te compenseren. Een hoger loon om die prijzen te compenseren betekent weer hogere kosten voor diezelfde bedrijven, die zich daardoor weer genoodzaakt voelen om de prijzen verder op te drijven.
Zoiets gebeurt niet zomaar, maar áls het gebeurt dan komt het vertraagd tot stand (dus zie je het niet zomaar aankomen) en kom je er ook niet makkelijk meer van af. Een regeling inbouwen waarbij de loonstijging direct gekoppeld wordt aan de mate van inflatie, is dus onverstandig.
Nou lijkt dat ook niet helemaal het doel van de FNV te zijn en is de eis meer bedoeld als een eerste openingsbod: hoog inzetten en kijken tot waar het realistisch en eerlijk blijft als het afgezwakt gaat worden. Een bepaalde mate van inflatie is namelijk helemaal niet verkeerd (zelfs goed) voor de economie als geheel. Daarnaast heeft de FNV het natuurlijk helemaal bij het rechte eind als zij stellen dat er echt wel wat aan de hoogte van het loon van veel werknemers mag gebeuren. Dat is ver achtergebleven bij de ontwikkelingen van de laatste jaren. En met de ene na de andere crisis die men nu begint te voelen, relevanter dan ooit.
De FNV laat het niet bij alleen een hoge eis en laat ook z'n tanden zien (via
RTL Nieuws): "Als werkgevers niet bereid blijken om de eisen in te willigen, dreigt volgens de bond 'een hoop onrust'. De stakingen bij de NS en het daaropvolgende sterk verhoogde loonbod, wordt aangehaald als voorbeeld van wat er mogelijk is."
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis
heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar
houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn
van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet
veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze
oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare
Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! De reactie van het kabinet laat zich natuurlijk wel raden: 'we doen al heel veel om de situatie van mensen te verbeteren en wachten eerst daar de effecten van af', of iets in vergelijkbare bewoordingen. Er kon dus zomaar flink veel gestaakt gaan worden volgend jaar!