Het voorstel om meerdere stemdagen in te voeren in Nederland heeft brede steun gekregen van de Tweede Kamer, ondanks aanzienlijke kritiek en bezorgdheid over de potentiële effectiviteit van de maatregel. De meerderheid van de partijen steunt het idee, al zijn er meningsverschillen over het exacte aantal dagen, met sommigen die pleiten voor twee dagen en anderen voor drie.
Roelof Bisschop (SGP) heeft zich echter enigszins kritisch uitgelaten over het plan het plan van D66 en PvdA. Hoewel hij het een "sympathieke gedachte" noemt, ziet hij niet direct in dat het effectief zal zijn. Hij is niet de enige met dergelijke zorgen. De Nederlandse gemeenten, die aanvankelijk het voorstel steunden, hebben ook hun twijfels geuit. Tijdens de coronacrisis, toen er meerdere stemdagen waren, was het effect op de opkomst minimaal. Daarnaast leidt het proces tot extra werkzaamheden.
Een nog meer uitgesproken kritiek kwam van Forum voor Democratie. FVD-Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren uitte zijn zorgen dat een stemproces dat zich over drie dagen uitstrekt, het minder transparant maakt. Hij merkte op dat het toezicht op een dergelijk verlengd proces ingewikkelder wordt, wat twijfel kan zaaien over de verkiezingsuitslagen.
"Dat is buitengewoon schadelijk voor een democratie," zei Van Meijeren. Hij betoogde dat dergelijke twijfels niet alleen het vertrouwen in het verkiezingsproces kunnen ondermijnen, maar ook kunnen leiden tot een lagere opkomst, omdat mensen minder geneigd zullen zijn te stemmen.
Ondanks deze bezwaren blijft het voorstel om meerdere stemdagen in te voeren populair bij veel Tweede Kamerleden. Zij zien het als een kans om de toegankelijkheid en flexibiliteit van het stemproces te vergroten, waardoor het voor meer burgers mogelijk wordt hun stem uit te brengen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Echter, gezien de kritiek en de zorgen die zijn geuit, zal er waarschijnlijk nog flink gedebatteerd worden over de details van het voorstel. Er zal ook aandacht moeten worden besteed aan het aanpakken van de zorgen over transparantie en effectiviteit om ervoor te zorgen dat eventuele veranderingen in het stemproces het vertrouwen in de democratie versterken, in plaats van ondermijnen.