De raadsleden van gemeente Westerwolde, waar Ter Apel en het aanmeldcentrum onder vallen, willen dat het college van burgemeester en wethouders op korte termijn in gesprek gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De situatie in Ter Apel is volgens een grote meerderheid van de gemeenteraad 'onhoudbaar'. Er wordt zelfs met juridische stappen tegen het COA gedreigd.
De situatie rondom het aanmeldcentrum is al maandenlang inhumaan. Inwoners ervaren nog altijd overlast en de werkdruk voor de medewerkers van Ter Apel is te hoog, zo stellen de raadsleden. De gemeente kan 'gelukkig' een gesprek met het COA afdwingen, omdat in het contract staat dat er niet meer dan tweeduizend asielzoekers opgevangen mogen worden in Ter Apel. Het COA heeft die voorwaarde geschonden.
Het lijkt er echter niet op dat de gemeenteraad de situatie op korte termijn kan doen veranderen. Ze kunnen wel dreigen met het ontbinden van het contract en juridische stappen, maar let op: De gemeente wil in gesprek met het COA om af te dwingen dat er binnen een jaar in ieder geval drie extra aanmeldcentra in het land bij zullen komen. Ook moeten er voldoende opvangplekken worden gecreëerd en moet er een werkbaar plan komen voor het geval dat het aanmeldcentrum weer overloopt. Gaat het COA daar niet mee akkoord, dan sluit raadslid en initiatiefnemer Marco Visscher (Gemeentebelangen) niet uit dat de gemeente de huidige overeenkomst zal ontbinden, meldt de NOS. Het zou dan kunnen dat het aanmeldcentrum in Ter Apel moet sluiten.
Maar ja, waarom zou het COA daar niet mee akkoord gaan? 'We gaan ons best doen om meer opvangplekken en aanmeldcentra te realiseren, sterker nog, daar zijn we al maanden mee bezig!' zeggen ze dan. En ze hebben er een jaar voor om aan die wens van de gemeenteraad te voldoen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Je kunt er dus donder op zeggen dat het COA wel gewoon akkoord gaat en dat er vervolgens vrij weinig zal veranderen. Het COA gaat zich dan in allerlei bochten wringen om te zeggen dat zij hun best doen, maar dat andere gemeenten niet of onvoldoende medewerking hebben verleend. 'Daar kunnen wij ook niets aan doen', zullen ze dan zeggen. En wat gaat de gemeenteraad van Westerwoolde dan doen, Ter Apel daadwerkelijk sluiten? Zie dat maar eens te verkopen aan de kiezer, dat je honderden verloren zielen zomaar op straat zet. Daar hebben die partijen waarschijnlijk het lef niet voor en het COA weet dat ook.