Annabel Nanninga ligt bepaald niet goed bij haar partijgenoten van JA21. Ze ligt in de clinch met zowel Joost Eerdmans als met Nicki Pouw-Verweij. Dat zeggen goed ingevoerde bronnen tegen De Dagelijkse Standaard. Het gaat de laatste tijd steeds minder bij JA21. De partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga deed het initieel goed - met name in de peilingen. En ook nu zie je dat Eerdmans en Nanninga van harte welkom zijn bij de kartelmedia.
Maar sinds een piek een jaar geleden ofzo gaat het langzaam maar zeker slechter met JA21. En dat heeft effect op de cultuur aldaar. Want goed ingevoerde bronnen zeggen tegen De Dagelijkse Standaard dat het intern bijzonder onrustig is. De spanningen nemen toe. Dagelijks.
Er zijn twee problemen. Het eerste probleem is de neerwaartse spiraal van JA21 in de peilingen én de publieke conceptie. De JA21'ers zien dat hun partij er eigenlijk niet meer echt toe doet. JA21 wordt totaal ondergesneeuwd door, met name, BBB. Dat zit de dames en heren zogenaamde 'rechtse liberalen' (kuch, lol) dwars.
Maar er is nog een probleem; een probleem dat serieuze repercussies kan hebben voor de partij: Annabel Nanninga was namelijk niet alleen een stoorzender bij FVD tijdens haar tijd bij die partij, maar vervult dezelfde rol bij JA21.
Zij en Eerdmans liggen met elkaar overhoop. Hun geruzie komt vooral doordat, hoewel Eerdmans natuurlijk een principeloze kneus is, hij wel degelijk iets van politiek gevoel heeft. Hij begrijpt beter wat rechtse kiezers denken en wil daar rekening meehouden.
Nanninga, aan de andere kant, wil eigenlijk volledig meegaan met het heersende narratief op álle onderwerpen - maar dan met 'beleidsmatig andere keuzes' die feitelijk wel toewerken naar hetzelfde doel. Zo moeten we ook het wanstaltige interview zien dat NU.nl onlangs publiceerde met Nanninga en Eerdmans. Nanninga zei daarin dingen die politiek gewoon onnozel waren. Bijvoorbeeld, ze noemde iedereen die niet honderd procent meegaat met het klimaatgeneuzel een "klimaatwappie."
Ook liggen Nanninga en Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij elkaar niet goed. Dat is niet eens zo gek, aangezien Verweij een christen-conservatief is en Nanninga... nou ja, niet. Meer een soort van TPO-rechtsliberaal met een enorme hekel aan alles en iedereen dat religie van invloed wil laten zijn op het persoonlijk leven én de politiek.
Daarnaast schopt Nanninga met grote regelmaat ruzie, is De Dagelijkse Standaard verteld, met andere prominente leden van de partij als ze het ergens niet mee eens is. Zo is zij keihard pro-vaccins (waag het eens daar iets van te vinden!). JA-21 Europarlementariër Rob Roos is daarentegen behoorlijk kritisch en laat dat merken ook.
Nanninga's maatjes van GeenStijl kwamen vorig jaar meteen met
een boos artikel - met de gevleugelde titel: "JA21 vol op wappie-orgel over vaccinacties" - toen Roos na een Covid-hoorzitting vaststelde dat de Pfizer-directeur had toegegeven dat hun vaccins nooit getest waren op "verspreiding" van het virus. Vervolgens kwam er toen een update van dat artikel: "Kamerfractie JA21 steunde debataanvraag Van Haga. Doei 'redelijk rechts'."
Toen dat voor interne onrust zorgde (GeenStijl deed even het vuile werk voor Nanninga) voelde Pouw-Verweij - die al een hekel had aan Nanninga - zich gedwongen om op Twitter iets van
bakzeil te halen. Het was natuurlijk een publieke afgang voor Verweij. Eentje waarvoor ze Nanninga niet dankbaar was en is.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Hoewel Roos bepaald niet de favoriet is van Nanninga gaat hij overigens
stug door met zijn werk tegen Pfizer. Heel goed hoor. Alleen is dat natuurlijk tegen het zere been van Nanninga. Die kan zijn bloed ondertussen wel drinken.
En dit zijn maar een paar voorbeelden die DDS achter de schermen gegeven zijn. Het algemene beeld dat geschapen wordt is duidelijk: het is onrustiger bij JA21 dan het ooit geweest is. Het botert niet tussen Nanninga en Eerdmans... en eigenlijk gewoon niet tussen Nanninga en de rest. De kans is groot dat dit op termijn - of misschien al heel snel - voor serieuze problemen zorgt bij de partij.