Het kabinet speelt weer eens een ouderwets potje paniekvoetbal. De laatste drie kolencentrales in Nederland kregen vlak voor de persconferentie een telefoontje van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarna hoorden ze dat ze maximaal kolen kunnen gaan verstoken, die ze natuurlijk nog moeten inkopen.
Niets doen, ontkennen, het probleem voor zich uitschuiven en vervolgens de boel uitroepen tot een crisissituatie waar direct op gehandeld moet worden. Dat is al jaren de modus operandi van dit kabinet.
De kolencentrales werden 'totaal verrast' maar zijn natuurlijk hartstikke blij dat ze niet langer als vijand worden gezien en ineens volop mogen stoken. Maar door dit enorme geklungel zit er wel een prijskaartje aan. Veel EU-landen gaan momenteel van het (Russisch) gas af en maken de overstap naar steenkolen. Daardoor neemt de vraag toe en stijgt de prijs.
De prijs is overigens al flink gestegen doordat Russische steenkolen voor een aantal landen in de ban zijn gedaan en andere steenkoolexporteurs de relatief goedkope energie voor eigen gebruik willen houden. Wil Nederland dus echt flink inslaan, dan moet het de hoofdprijs betalen. En dat doet Nederland ook, want onze centrales kopen bij deze krapte hun steenkolen nu in tegen een tarief dat 220 procent hoger ligt dan een jaar geleden, zegt econoom Van Cleef tegen De Telegraaf.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Omdat het verbranden van steenkool ook meer CO2-uitstoot betekent, zal de prijs nóg hoger worden. Het emissietarief zal hierdoor gaan stijgen en wordt vroeg of laat doorberekend aan de consument. Het wordt dus weer een ontzettend duur geintje, waar waarschijnlijk de CO2-reducerende maatregelen óók nog bovenop komen. Klimaatminister Rob Jetten (D66) meent mogelijk dit jaar al concrete maatregelen voor te kunnen stellen om de CO2-uitstoot te compenseren. Dan weet je zeker dat je dit in je portemonnee zult gaan voelen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!