Duizenden gezinnen in Nederland leven in armoede als gevolg van een fout in het systeem, zo meldt het NRC vandaag. Ongeveer 5.700 huishoudens moeten rondkomen van een bedrag onder het bestaansminimum, en de regels rond uitkeringen, toeslagen en belastingen zitten elkaar bij deze groep in de weg. Het ministerie van Sociale Zaken is al sinds 2016 bekend met de problemen van deze groep mensen maar tot op heden is er nog geen oplossing gevonden.
SP Kamerlid Renske Leijten reageert via Twitter op het nieuws: “Serieus? Als dit probleem in 7 jaar (sic!) niet opgelost kan worden, dan is de enige conclusie dat je het niet wíl oplossen.” Aldus Leijten. Het probleem ligt vooral volgens Leijten bij een falende overheid. Volgens het Tweede Kamerlid los je armoede op met… “juist: geld!”
Verder voegt Leijten daar nog aan toe dat het minimumloon (en uitkeringen) structureel te laag zijn terwijl de huren, zorgkosten en energie juist structureel te hoog zijn. “Pleisters van toeslagen helen de wonden die armoede slaat niet. Integendeel: ze maskeren maar lossen niets op!”
Het hele verhaal is dus al langer bekend, eerdere ministers zoals Jetta Klijnsma (PvdA), Wouter Koolmees (D66) en Carola Schouten (CU) hebben het probleem nooit serieus genomen en 7 jaar na dato is er nog steeds een hele grote groep mensen die door slecht kabinetsbeleid in de problemen zitten.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.