De top van de Nederlandse ambtenarij zit vol D66-gekken die hun compassie met gewone mensen al lang verloren zijn. Dat wisten we al langer. Maar dat wordt nu wel heel duidelijk gemaakt door een advies van topambtenaren aan Sigrid Kaag. Die lieten namelijk weten aan de minister dat ze cafetaria's, slagers en bakkers die hun energierekening niet meer kunnen voldoen gewoon failliet moet laten gaan. Want ach, faillisementen horen nu eenmaal bij het leven. "U kunt inbrengen (in de
Tweede Kamer tijdens de huidige beschouwingen) dat faillissementen van energie-intensieve MKB’ers geen maatschappelijk ontwrichtende werking hebben. Faillissementen zijn onderdeel van een gezonde marktdynamiek. Een gezonde marktdynamiek vermindert arbeidsmarktkrapte en jaagt verduurzaming en innovatie aan,"
aldus een beslisnota die eerder deze maand aan Kaag werd gegeven.
"Vanuit de politiek lijkt bij de VVD en mogelijk het CDA een behoefte te zijn om het MKB te steunen," stellen de ambtenaren ook. "U kunt aanvoeren dat er geen economische redenen zijn om het MKB te steunen. Het energie-intensieve MKB heeft de mogelijkheid om haar prijzen te verhogen, omdat ze in minder mate onderhevig is aan internationale concurrentie en omdat het koopkrachtpakket de vraag van consumenten zal verhogen."
Met andere woorden: als bakkers, slagers en cafetaria's niet meer rond kunnen komen, nou, dan moeten ze de prijzen maar gewoon verhogen. Dus verdubbelen of verdrievoudigen in veel gevallen, want zo sterk zijn hun energiekosten gestegen. Dat de gewone Nederlander hierdoor keihard in zijn portemonnee geraakt wordt (en zal ophouden dit soort winkels te bezoeken) boeit de ambtenaren niet.
En de ambtenaren, die zelf nog nooit een bedrijf gerund hebben, hebben nog veel meer ideeën over hoe deze MKB'ers het toch kunnen redden als ze dat willen. "Bedrijven blijken hogere kosten te kunnen doorberekenen aan afnemers, vandaar de hoge
inflatie, of kunnen genoegen nemen met lagere winstmarges of kiezen voor het tijdelijk terugbrengen of anders organiseren van hun productieproces."
Ja, zo doe je dat even. Hop, even het "anders organiseren van het productieproces" in je lokale cafetaria of bij de lokale bakker en klaar!
Gekkigheid.
Dat is allemaal al erg genoeg, maar wacht, de ambtenaren deden er in hun advies nog een schepje bovenop. Want vervolgens zeiden ze tegen Kaag dat zij de Kamer moest vertellen dat ze geen steun wil geven, maar dat ze MKB'ers wél wil "steunen" om te "verduurzamen."
Duurzaamheid über alles.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! Met andere woorden, als het over "verduurzamen" gaat dan is er geld. Dat hoeft niet "op natuurlijke wijze." Nee, dan mag de staat best helpen. Heel graag zelfs. Maar als het gaat over de vraag of mensen nog voor hun gezin kunnen zorgen, nou, dan is het opeens "ach, ja, financiële problemen horen bij het leven. De één z'n dood is de ander z'n brood." Etc.
Zo zie je maar weer dat er in Nederland niets gaat veranderen zolang de hele elite weg is; niet alleen in de media en politiek, maar ook in de ambtenarij.