Het is weer eens typisch Nederlands beleid: ouderen die afhankelijk zijn van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) worden in sommige gemeenten gedwongen om mee te doen aan het hippe “Powerful Ageing”-programma. Doe je niet mee? Dan kun je fluiten naar je thuishulp. De PVV is woest en stelde vragen aan staatssecretaris Vicky Maeijer (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, PVV). Haar antwoorden? Die bevestigen wat we al vreesden: dit deugt van geen kant.
Neem Adje, een 88-jarige uit Hengelo. Hij protesteerde tegen deze onzin, en terecht. In gemeenten zoals Hengelo moeten ouderen eerst sporten – ja, je leest het goed, spierversterkende oefeningen doen – voordat ze überhaupt hulp krijgen. Niet meedoen of afhaken betekent: geen schone ramen, geen stofzuiger door het huis, geen vers beddengoed. Weken, soms maanden wachten ouderen op de broodnodige ondersteuning, terwijl ze in de tussentijd in hun eigen vuil zitten. Schandalig, toch? De PVV vindt van wel en vroeg Maeijer om opheldering.
Maeijer is helder in haar antwoorden. Geïndiceerde Wmo-zorg mag nóóit afhankelijk zijn van deelname aan een sportprogramma, punt uit. Ze noemt het “onacceptabel” dat gemeenten een verkapte verplichting opleggen, waardoor kwetsbare ouderen verstoken blijven van hulp. En die wachttijden van weken of zelfs maanden? Ook dat vindt ze schandalig. Maar dan komt de crux: de PVV verdenkt Powerful Ageing ervan een verkapt sponsorprogramma te zijn voor lokale fysiotherapeuten. Maeijer is daar “kritisch” over. Ze ziet wel het nut van bewegen voor ouderen – logisch, wie niet? – maar de manier waarop dit programma wordt ingezet, stinkt. Ze belooft op korte termijn met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in gesprek te gaan om deze “onzalige praktijken” te stoppen. Eindelijk een beetje daadkracht!
Laten we eerlijk zijn: dit is weer zo’n typisch geval van hippe onzin die goed klinkt op papier, maar in de praktijk onze ouderen in de kou laat staan. Powerful Ageing mag dan een mooi motto hebben – “We stoppen niet omdat we ouder worden, we worden ouder omdat we stoppen” – maar in werkelijkheid stoppen ze de zorg voor wie niet mee kan of wil doen. Gemeenten die dit soort fratsen uithalen, moeten zich kapot schamen. En wat doet de rest van het kabinet? Die kijkt de andere kant op, terwijl onze opa’s en oma’s creperen. Het wordt tijd dat we stoppen met dit soort onzinprojecten en gewoon zorgen voor fatsoenlijke, onvoorwaardelijke zorg. Maeijer lijkt dat te snappen – nu de uitvoering nog.
De week van de Lentekriebels staat weer op het punt van beginnen. En dat is zorgwekkend. Lentekriebels is namelijk niets meer of minder dan de seksualisering van onze jeugd. Onze vrienden van Gezin in Gevaar verzetten zich hiertegen. Met kracht. Bestel nu GRATIS hun Zwartboek Lentekriebels om te ontdekken waar die walgelijke Rutgers-week echt over gaat - en kom in verzet!