Stikstofbemiddelaar Johan Remkes hield vanochtend een nieuwe overlegronde, dit keer in Arnhem en met vertegenwoordigers van de provincies. Alle provincies willen meer duidelijkheid van het kabinet over de regelingen, maar Drenthe en Friesland gaven aan niet vast te willen houden aan 2030. De provincies moeten voor 1 juli 2023 met hun 'gebiedsaanpak' komen. Dat houdt in dat zij moeten laten zien hoe ze stikstofplannen van het kabinet tot uitvoering zullen gaan brengen. Maar ja, door de gesprekken zijn die plannen absoluut niet zeker. En al helemaal niet nu minister en CDA-leider
Wopke Hoekstra aan heeft gegeven af te willen wijken van de harde eisen in het regeerakkoord.
Friesland en Drenthe (met mogelijk nog een paar provincies) hebben kritiek op die deadline van 2030,
meldt de NOS. Dáár zit nu voor Remkes een probleem, want wat als het kabinet die deadline wél in de wet op laat nemen? Gaan Friesland en Drenthe dan hun eigen weg, wat de wet ook zegt? Dan heb je natuurlijk een overheidscrisis van hier tot ginder!
Volgens Remkes was de bijeenkomst vooral bedoeld om te kijken hoe de provincies binnen de kaders van de kabinetseisen de stikstofreducties tóch mogelijk kunnen maken. Maar Friesland en Drenthe vragen natuurlijk niet voor niets om van die deadline af te wijken. Kijken hoe iets kan, om vervolgens tot de conclusie te komen dat iets níét kan, en het dan toch doordrukken, gaat problemen opleveren. En Remkes lijkt daar nu eigenlijk wel op aan te sturen, want op het CDA na wil iedere coalitiepartij vasthouden aan die deadline van 2030.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis
heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij
willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze
inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben
financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de
gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons
alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! Als het kabinet deze 'waarschuwingssignalen' negeert dan gaat dit waarschijnlijk betekenen dat de stikstofplannen, vooral in die provincies, met de botte bijl zullen worden uitgevoerd. Dat betekent nóg meer weerstand vanuit de
boeren en misschien zelfs ook vanuit de provincies, omdat ze het wellicht niet voor elkaar gaan krijgen binnen de geëiste tijd. Misschien hebben de boeren er met de provincies Friesland en Drenthe wel twee bondgenoten bijgekregen!