Het is bijna Prinsjesdag dus het lekken van de plannen voor het komende regeringsjaar is begonnen. Net als vorig jaar stijgt de zorgpremie weer. Als we de berekeningen moeten geloven kunnen we met z'n allen ruim 10 euro per maand meer gaan betalen.
Dit melden bronnen aan De Telegraaf. Volgens ingewijden gaat de zogenoemde rekenpremie, een richtlijn voor zorgverzekeraars, omhoog naar 1649 euro, oftewel ruim 137 euro per maand. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 127 euro van vorig jaar. Hoeveel verzekerden daadwerkelijk gaan betalen hangt af van de premie die hun verzekeraar zelf vaststelt, aan de hand van de rekenpremie van het ministerie. Verzekeraars kunnen er ook voor kiezen hun buffers in te zetten om de premie te dempen. Door de inflatie en stijgende energieprijzen staat bij veel Nederlanders het water al aan de lippen daar komt dit nog boven op. Veel mensen raken in paniek hoe zij nu nog rond moeten komen.
Gelukkig is de politiek zich hier ook van bewust. Fleur Agema (PVV) maakt zich ernstige zorgen. Zij deelt haar zorgen met DDS; ''Dat tientje per maand kan er voor veel mensen niet meer bij. Kabinet moet ook hier over de brug komen. Coronazorgrekening net als NOW, Tozo en Togs toevoegen aan de staatsschuld en niet afschuiven op zorgverzekeraars die dat weer afschuiven op de zorgpremie.'' FVD vult Fleur Agema aan; ''Het leven is voor veel Nederlanders onbetaalbaar geworden. Mensen kunnen hun energierekening en boodschappen al niet meer betalen. Nu blijkt dat de meest essentiële levensvoorziening, de zorg, óók nog eens duurder wordt. Dit staat symbool voor 12 jaar Rutte: hogere lasten, belastingen en totale afbraak van onze verzorgingsstaat''.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
BBB: ''Zorgkosten terug in het ziekenfonds''
''Kabinet moet zorgverzekeraars oproepen om de premie niet te verhogen. Voor veel mensen betekent een tientje per maand (120 euro per jaar) 2 weken geen boodschappen kunnen doen, of het lidmaatschap opzeggen bij de voetbal. Nu krijgen mensen met een zorgtoeslag wel 400 euro eenmalig, maar hiermee moeten ze hun schulden afbetalen. En bij deze verhoging van de zorgpremie worden vooral de middeninkomens weer getroffen. De inkomens die omdat ze (soms nét) te veel verdienen buiten alle regelingen vallen. Het verhogen van de zorgpremie in deze tijden van nood bij veel mensen getuigt ook weer van weinig gevoel bij de zorgverzekeraars. Misschien wordt het tijd dat we zorgkosten weer in het ziekenfonds gaan stoppen en de overheid verantwoordelijk maken. Want de daling van de zorgpremie dankzij marktwerking, die ons bij de invoering van de privatisering is beloofd, heeft zorgkosten alleen maar verhoogd', zegt Caroline van der Plas (BBB).
''Schande! Er zijn nu al talloze mensen die hun zorgkosten niet meer kunnen betalen en daarom zorg mijden. Dit kabinet heeft iedere vorm van menselijkheid verloren'', volgens BVNL. Het is een schande dat in een welvarend land zoals Nederland mensen zich van het gas laten afsluiten, bezuinigen op voedsel en nu dus zorg gaan mijden. Alleen maar omdat dit kabinet meer belangstelling heeft voor het buitenland dan voor haar eigen inwoners.