Pieter Omtzigt zegt dat we in Nederland zomaar even 9 miljard kuub gas uit de grond halen, maar dat dit gas vervolgens wordt doorgestuurd naar het buitenland. 90% ervan, tenminste. Het gevolg is dat buitenlanders minder betalen voor ons gas, en wij meer voor gas dat dan weer uit het buitenland moet komen. "Wie heeft dit bedacht?" wil Omtzigt weten. We halen,
zegt Omtzigt bij
NPO Radio 1, per jaar
19 miljard kuub gas uit de grond: uit de Noordzee, de Waddenzee, Groningen. Maar daarvan "verkopen we" 17,5 miljard kuub "aan het buitenland. Dus meer dan 90 procent van het gas dat we in Nederland gebruiken is al via een langjarig contract toegezegd aan het buitenland."
"We hebben voor onszelf niets geregeld," gaat Omtzigt verder. "En in de landen om ons heen betalen ze fors minder voor het gas dan wij ervoor betalen."
"Dus ik wil weten wie dat allemaal bedacht heeft," stelt het onafhankelijk Kamerlid daarop," dat we dat gas verkopen." Volgens Omtzigt is het nu zo dat we ons eigen gas relatief gezien voor een prikje verkopen, terwijl we voor een maximumprijs inkopen. "Ik wil weten wie daar verantwoordelijk voor is."
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! Dat zijn natuurlijk
D66'ers en
VVD'ers geweest. Die laatsten omdat die hun moeder nog zouden verkopen voor een dubbeltje extra, en die eersten
omdat die willen dat Nederlanders ten koste van alles zelf van het gas afgaan. Dat "niets voor onszelf regelen" is geen ongelukje, maar strategie.