Op 16 mei hebben PVV, VVD, NSC en BBB na zes maanden onderhandelen een hoofdlijnenakkoord gesloten. Dit akkoord dient als fundament voor een nieuw ‘programkabinet’. Maurice de Hond heeft de reacties van de kiezers op dit akkoord en de verwachte zetelverdeling in de Tweede Kamer geanalyseerd.
Tijdens de onderhandelingen hebben vier partijen significante verschuivingen in zetels ervaren. De PVV steeg met acht zetels, terwijl de VVD zeven zetels verloor. De NSC zag een forse daling van dertien zetels, en het CDA won vijf zetels. Naast deze partijen hebben ook SP en BBB enige beweging laten zien.
De reacties op het gesloten akkoord zijn gemengd. Een derde van de kiezers reageert positief, terwijl 22% vrij positief is. Dertien procent van de ondervraagden blijft neutraal, 11% reageert vrij negatief en 21% negatief. Deze reacties variëren sterk afhankelijk van de huidige politieke voorkeur van de kiezers.
Er is een verschil tussen wat mensen denken dat er zal gebeuren met het kabinet en wat ze hopen dat er zal gebeuren. Zo denkt 27% van de ondervraagden dat het kabinet de volledige rit zal uitzitten, terwijl 18% denkt dat het kabinet dit jaar nog zal vallen. Aan de andere kant hoopt 59% dat het kabinet de rit zal uitzitten, terwijl 28% hoopt dat het kabinet dit jaar nog zal vallen.
Na het sluiten van het akkoord is er weinig verschoven in de
electorale voorkeuren. Het verlies van NSC gaat voornamelijk naar PVV en CDA,
maar er is ook een significante toename van kiezers die aangeven geen partij te
kunnen kiezen, vooral bij NSC en in mindere mate bij VVD.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS bestrijden we de Machiavelliaanse Leviathan die we de EU noemen ELKE DAG opnieuw. De rest van de media aanbidden Brussel, wij niet. Vind jij ons tegendraadse geluid belangrijk? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons de EU te ontmaskeren en te bestrijden.
Voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni wordt een lagere opkomst verwacht, wat doorgaans resulteert in een grotere invloed van bepaalde subgroepen. De peilingen geven aan dat de PVV waarschijnlijk niet de 29% zal halen die ze nu in de Tweede Kamerpeilingen scoren. Aan de andere kant zullen kiezers die sterk negatief reageren op het nieuwe kabinet waarschijnlijk sterker gemotiveerd zijn om te stemmen, wat in het voordeel zou kunnen werken van partijen als D66, PvdA/GroenLinks en Volt.