Trend zet door. PVV (48) en VVD (13) op recordscores. Kijk ook nog in het artikel naar vertrouwen in politici en gewenste uitkomst formatie: mdhnd.nl/records
Maurice de Hond heeft een nieuwe peiling online gezet... en de resultaten zijn ronduit schokkend. De PVV zou, als de Tweede Kamerverkiezingen vandaag waren, namelijk maar liefst 48 zetels halen volgens De Hond. Ondertussen is de VVD virtueel totaal in elkaar gestort. De mannen en vrouwen onder leiding van Dilan Yesilgöz zouden genoegen moeten nemen met... 13 zeteltjes. Wat een ineenstorting!
Het is bijna niet te bevatten, maar als de verkiezingen vandaag waren zou ongeveer één op de drie Nederlanders op Geert Wilders en zijn PVV stemmen. Dat blijkt uit de jongste peiling van Maurice de Hond, de bekendste peiler van ons land. Nooit eerder heeft de PVV zo hoog gestaan in de peilingen. Sterker nog, het is lang zoeken naar een partij - welke partij dan ook - die zo'n virtuele monsterscore heeft gehaald in het moderne tijdperk.
Voor de PVV is dat een enorme, ontzagwekkende score. Maar dit betekent natuurlijk ook dat er tegelijkertijd zware verliezers moeten zijn. Die extra zetels van de PVV moeten immers érgens vandaan komen.
Nou, dat klopt. De peiling van De Hond maakt dat héél duidelijk. De VVD stort namelijk totaal in elkaar. Waar die partij op 22 november van dit jaar nog 24 zetels haalde zijn daar er nu nog maar... 13 van over. Ja, dat lees je goed. De VVD gaat in razend tempo D66 en zelfs de PvdA (toen die club het nog op eigen kracht probeerde) achterna.
Trend zet door. PVV (48) en VVD (13) op recordscores. Kijk ook nog in het artikel naar vertrouwen in politici en gewenste uitkomst formatie: mdhnd.nl/records
Heel veel `PVV-sympathisanten zullen zeggen dat dit bewijst dat Wilders populair is, dat hij moet regeren, en dat de VVD een grote fout maakte door vlak voor de verkiezingen opeens te zeggen dat ze toch maar niet met hem wilden samenwerken in een officiële coalitie. Toen werd de daling van de VVD namelijk ingezet, zullen zij stellen.
Daar zit iets van waarheid in. Maar problematisch genoeg is er ook een andere kant van dit verhaal. Namelijk: de PVV begon te stijgen in de peilingen toen Yesilgöz de deur openzette voor samenwerking met de PVV. Daar komt bij dat, als de theorie klopte dat de VVD gestraft zou worden door de eigen kiezers voor verzet tegen coalitievorming met de PVV, dan zou de partij nu juist moeten stijgen in de peilingen. Yesilgöz praat immers met Wilders. Ze wil mogelijk in een meerderheidscoalitie met de PVV gaan zitten.
Het tegengestelde gebeurt. De VVD blijft onderuit gaan. De partij staat nu nog maar op een magere 13 zetels. Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer ik dat lage cijfer zag in peilingen. Misschien wel nooit.
Dat is een probleem voor Yesilgöz, voor haar partij en zelfs voor de PVV. Als de onderhandelingen de VVD stemmen kósten dan gaan VVD'ers niet concluderen dat ze ten koste van alles met de PVV moeten samenwerken... maar dat ze de onderhandelingen moeten opblazen omdat ze door die gesprekken zichzelf opblazen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we net als jij KLAAR met het partijkartel. We willen echte veranderingen zien. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS en help ons het partijkartel te vernietigen!
Voor Wilders is het ironisch genoeg dus helemaal niet goed als de VVD zich niet enigszins herstelt. Die partij moet nu wat gaan stijgen in de peilingen. Gebeurt dat niet, dan is er het hele serieuze risico dat de VVD de stekker uit de onderhandelingen trekt omdat ze doodsbang zijn dat ze hun partij anders de vernieling in helpen en de VVD veranderen in een klein clubje als het CDA.
Als een deel van die zetels daarop naar BBB en FVD gingen was dat geen probleem. Maar dat zien we niet gebeuren. Ja, BBB staat op twee virtuele zetels winst, maar die komen vrijwel zeker bij NSC vandaan (die partij verliest er namelijk twee). Een zwakkere VVD maar geen zetels winst bij de andere rechtse partijen betekent dat Wilders weliswaar de aanvoerder is van een groot machtsblok, maar dat zijn potentiële partners zwak zijn. Zwakke partners gaan niet in een coalitie zitten.