Kiezers willen dat er na de verkiezingen een 'rechts' kabinet komt. De partijen VVD, NSC, PVV en BBB zouden dan in ieder geval moeten samenwerken. Voor de PVV betekent dit dat de partij 'mainstream' is geworden, in ieder geval op rechts. Natuurlijk is het wel opvallend dat NSC genoemd wordt, een partij die inhoudelijk toch echt links is.
Volgens onderzoek van EenVandaag kan zo'n coalitie op 48% steun van kiezers rekenen. Als je naar de meest recente peilingen kijkt, dan zie je dat deze combinatie inderdaad ook echt op een meerderheid kan rekenen. Bij Ipsos komt dit uit op 83 zetels, bij Maurice de Hond op 84.
Opvallend is dat maar liefst 70% van de VVD-kiezers met de PVV wil samenwerken. Zelfs bij Omtzigts partij NSC is 60% daarvoor. En ja, Wilders' eigen kiezers willen dit écht. Ze zijn héél gepassioneerd. 89% van PVV-kiezers wil meeregeren. Niet meer in de oppositie. Maar 'verantwoordelijkheid' nemen.
48% is heel significant - het is namelijk met voorsprong de meest populaire mogelijke optie. Dan is er ook nog de optie van een minderheidskabinet, zogenaamd 'rechts,' maar zonder steun van de PVV. Die combinatie komt uit op 42%.
Een middenkabinet van NSC, VVD, GroenLinks-PvdA wordt afgeschoten door Nederlanders. Die combinatie kan maar op 28% rekenen. Oh, en dan is er ook nog de uitgesproken linkse optie met GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, D66, ChristenUnie en NSC. Die krijgt steun van minder dan één op de drie kiezers (32%).
Kortom, het lijkt erop dat de kiezer écht wil dat er over 'rechts' geregeerd gaat worden.
Alleen zijn er twee kleine problemen. Ten eerste, de VVD heeft zich alweer gedistantieerd van de PVV. De kans is gi-gan-tisch dat VVD de PVV na de verkiezingen van 22 november keihard dumpt. Waarom? Omdat Dilan Yesilgöz feitelijk een pishekel heeft aan Geert Wilders en op geen enkele manier dan ook van plan is een akkoordje met hem te sluiten.
Natuurlijk komt daar nog iets bij. EenVandaag noemt deze mogelijke coalitie "rechts." Alleen klopt dat niet. Om te beginnen, NSC van Pieter Omtzigt is helemaal niet rechts. Inhoudelijk is NSC zelfs links, wat de reden is dat Omtzigt het tegenwoordig prima kan vinden met GL-PvdA-leider Frans Timmermans.
Wat de VVD betreft: die partij klinkt redelijk rechts in verkiezingstijd. Maar de VVD heeft het de afgelopen 13 jaar voor het zeggen gehad in ons land. Hebben wij rechts beleid gezien? Juist. Totaal niet. Waarom niet? Omdat VVD-leiders niet rechts zijn.
En dan komen we uit bij, ik noem maar wat, het economisch beleid van de PVV, dat ronduit links te noemen is en de opvattingen van die partij over zaken als de gendergekte en het verminken van kinderen onder de noemer 'genderbehandeling.' Klinkt dat 'rechts'? Nee. Wat immigratie betreft is de PVV rechts, ja. Maar voor de rest? Nein, nein, nein.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS willen we dat het ECHT anders gaat de komende jaren. Daarom zetten wij in voor een ECHTE rechtse coalitie, met partijen die daadwerkelijk RECHTS beleid willen. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan voor onze tradities, onze vrijheid, gedegen economische groei - en pal tégen de Woke-waanzin, de klimaatgekte en de stikstofidioterie!
Oh, en toen vergat ik BBB helemaal. Een aardige nieuwe partij. Maar 'rechts'? Mwah. Ook niet echt. Misschien een tikje rechts van het midden, ja. Maar ook BBB gelooft in de NAVO, in de EU, in de stikstofgekte ('alleen moet het wat minder ten koste gaan van boeren), klimaatwaanzin, en ga zo maar door. Als dat 'rechts' is, tja, dan is 'rechts' wel heel armoedig geworden de afgelopen jaren.
Is het mogelijk om met enkele van die partijen een rechts beleid te voeren? Ja. Maar dan moeten er andere partijen bij betrokken worden. FVD moet dan meedoen en zelfs de SGP. Die twee partijen trekken de rest dan naar rechts - anders doen ze gewoon niet mee. Je weet dan dus, als zij meedoen, dat er écht anders beleid komt.
Maar met NSC, VVD, PVV en BBB krijg je geen 'rechts' beleid. Op zijn best krijg je iets dat centristisch te noemen valt.