Onderwijs in crisis: Niveaudaling en sloopbeleid zorgen voor bezorgdheid bij Harm Beertema (PVV)

Politiek10 mei 2023, 14:00

Het niveau van het onderwijs in Nederland staat onder druk en het is niet langer mogelijk om dit te negeren. Ouders, leraren en zelfs universiteiten zijn het erover eens: er is sprake van een zorgwekkende achteruitgang. Lessen vallen uit op middelbare scholen en er is een groeiende roep om meer aandacht te besteden aan essentiële vakken zoals wiskunde en Nederlands. Docenten constateren dat het eindexamen door de jaren heen steeds makkelijker is geworden, een trend die ook in het hoger onderwijs wordt erkend met een verontrustende niveaudaling onder studenten.

Het is een situatie waarin de bezorgdheid van ouders, docenten en universiteiten samenvloeit. Het is echter niet iets wat recentelijk is ontstaan; het is een probleem dat al jarenlang smeult. Tweede Kamerlid Harm Beertema van de PVV benadrukt dit en uit zijn ernstige zorgen op Twitter: "Nu pas dringt door wat PVV jarenlang onvermoeibaar agendeert: onderwijs lijdt onder een systeemcrisis. Ingezet door decennia sloopbeleid van de PvdA met de ene mislukte vernieuwing na de andere en nu 'onderwijspartij' D66 die kansengelijkheid ziet als iedereen even dom."

Het is duidelijk dat er sprake is van een diepgewortelde crisis in ons onderwijssysteem. Jarenlang sloopbeleid en mislukte vernieuwingen hebben geleid tot de huidige situatie. De nadruk op kansengelijkheid lijkt te zijn veranderd in een streven naar gelijke domheid. Dit is een harde waarheid die we onder ogen moeten zien.

Het uitvallen van lessen op middelbare scholen is niet alleen teleurstellend, maar ook verontrustend voor de toekomst van onze kinderen. Essentiële vakken, die de basis leggen voor verdere ontwikkeling, lijken te worden verwaarloosd. Dit heeft directe gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs en de vaardigheden van onze leerlingen.

Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.

De verzwakking van het eindexamen is een zorgelijke ontwikkeling. Het examen moet een solide meetpunt zijn om de kennis en vaardigheden van studenten objectief te beoordelen. Een versoepeling van het examen ondermijnt niet alleen de waarde van het diploma, maar ook de geloofwaardigheid van ons onderwijsstelsel.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten