In een buitengewoon open gesprek met NRC-verslaggevers heeft Pieter Omtzigt onverbiddelijk hard uitgehaald naar het politieke systeem in ons land. De cultuuromslag waar Den Haag het over heeft is volgens hem "een dood ding." En, zei hij, hoewel we in Nederland net doen alsof we een vrij land zijn worden klokkenluiders systematisch monddood gemaakt. Pieter Omtzigt is weer aan het 'reïntegreren" in de Tweede Kamer. Of nou ja, eigenlijk is hij gewoon weer hard aan het werk. Hij lijkt wat minder aanwezig te zijn dan we in het verleden hebben gezien, maar dat is ongetwijfeld bewust om zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid te beschermen.
En ja, dat is wel nodig. Want Omtzigt ziet dat er nog steeds heel veel mis is in Nederland en dan zeker in de politiek. Dat zegt hij tenminste in gesprek met het NRC Handelsblad.
Monddood gemaakt
De podcasthosts van NRC stelden dat in Nederland altijd een onderzoek komt gevolgd met een rapport met daarin de conclusie: er moet een cultuuromslag komen. Dat is tegenwoordig ook hét talking point in Den Haag.
Nou, daar heeft Omtzigt niet zoveel mee. Sterker, hij prikt daar gewoon doorheen.
"Ach, die cultuuromslag is een dood ding," aldus Omtzigt. "Kijk, waar ging het bij die burgers [van de Toeslagenaffaire, red.] fout is dat de rechtsbescherming niet op orde was. De rechtsbescherming is in Nederland buitengewoon slecht geregeld."
"Die Toeslagenouders, die hebben natuurlijk honderdduizend keer die belastingtelefoon gebeld met z'n allen."
Maar "de kanalen om problemen door te geven worden bewust verstopt," ging Omtzigt verder. En toen werd hij écht recht-voor-zijn-raap.
"Klokkenluiders worden totaal monddood gemaakt. In dit land doen we alsof we heel vrij zijn, maar als je de vinger opsteekt en zegt: 'Het gaat niet lekker,' dan wordt je goed vermalen."
Tienduizenden euro's steun
Eerder vandaag werd
bekend dat vier actieve leden van het
CDA Omtzigt steunen door middel van een Steunfonds. Zij hebben sinds november "tienduizenden euro's" opgehaald voor het Kamerlid. Hij gebruikt dat om de hosting van zijn website te betalen, de nieuwsbrief te verzorgen, en ook om in de komende tijd bijeenkomsten te organiseren in het land.