Het ministerie van Financiën heeft koningin Máxima verzocht om terughoudender te zijn in haar uitspraken over de eventuele invoering van de digitale euro. Het AD meldt dat volgens meerdere regeringsbronnen het ministerie eind vorig jaar het signaal heeft afgegeven dat het niet handig is als de koningin zich te vaak uitlaat over het onderwerp, omdat dit negatieve reacties op sociale media oproept.
Koningin Máxima is speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). In die functie zet zij zich in voor laagdrempelige financiële diensten voor armen en kleine middenstanders. Volgens de koningin kan de digitale euro bij die missie een behulpzaam middel zijn.
Het ministerie van Financiën is echter bezorgd over de negatieve reacties die koningin Máxima's uitspraken over de digitale euro op sociale media oproepen. Daarom heeft het ministerie haar verzocht om terughoudender te zijn. Het is niet duidelijk of de koningin gehoor zal geven aan dit verzoek.
In de Tweede Kamer vindt Belang voor Nederland het heel verstandig dat koningin Máxima haar toon matigt rondom dit omstreden onderwerp. ''Het koningshuis moet zich niet bemoeien met politieke zaken en al helemaal niet als hierover nog geen besluit is genomen in de Tweede Kamer. Neutraliteit en terughoudendheid is het devies.'' stelt Wybren van Haga (BVNL).
FVD is blij met de boodschap van het ministerie van Financiën. ''Wij maken ons ernstig zorgen om de ontwikkeling van de digitale euro. Met de plannen die nu voorliggen, is er de mogelijkheid om via de digitale euro vergaande plannen, zoals een persoonsgebonden CO2-budget door te voeren. Daarom heeft FVD meermaals tegen de invoering van het CBDC gepleit, en staan we juist voor het gebruik van cash geld. Het is mooi dat het ministerie nu Maxima terugfluit, maar dan moet er ook daadwerkelijk vanuit het ministerie worden gewerkt om onze (digitale) privacy te waarborgen. Vooralsnog wil Rutte IV (volgens het eigen regeerakkoord) in Europa vooroplopen met betrekking tot de ontwikkeling van digitalisering en specifiek digitale identiteit en daarom zijn we zeer sceptisch over de uitspraken van het ministerie. Simpel gezegd: kabinet wil voorloper zijn, dus eerst zien dan geloven. Wij blijven ons ook verzetten tegen CBDC, zoals we dat altijd hebben gedaan.'' zegt Pepijn van Houwelingen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De mogelijke invoering van de digitale euro is een veelbesproken onderwerp. Voorstanders van de digitale munt zien het als een manier om betalingen veiliger, sneller en goedkoper te maken. Tegenstanders maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor de privacy en de autonomie van burgers en over de mogelijke risico's voor de stabiliteit van het financiële systeem.
Een groeiende groep Nederlanders vindt dat koningin Máxima haar taken bij de VN moet neerleggen. Het is te politiek van aard. Het koningshuis hoort een stabiele factor te zijn in de samenleving en hoort daarom politiek neutraal te zijn.