Eerder vandaag werd weer een 'proefballonetje' geopperd door waterbeheerders en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Om het verbruik van drinkwater terug te dringen zou een 'luxetaks' misschien wel een ideetje zijn. Minister Harbers stelt ons 'gerust' en zegt dat er voorlopig geen luxetaks op drinkwater komt.
Minister Harbers had beter niet aan kunnen schuiven bij NPO Radio 1-programma Dit is de Dag, want zijn uitspraken stellen mensen helemáál niet gerust. Hij schoof aan terwijl hij zelf nog helemaal niet op de hoogte was van de inhoud van het nog niet gepubliceerde rapport, waarin de mogelijkheid voor een luxetaks op drinkwater wordt genoemd. Ga dan eerst het rapport lezen en kom dán op de radio, maar nee...
Vervolgens legt hij uit dat het alleen maar om wat verkenning gaat, gewoon om alle opties open en eerlijk onder de loep te kunnen nemen. Maar waarom wordt er niet eerst alleen gekeken naar opties die mensen niet direct op de kast jaagt? Harbers doet net alsof alle opties evenveel objectieve aandacht verdienen, terwijl voor bijna iedereen overduidelijk is dat een luxetaks op drinkwater betekent dat de armen moeten bloeden en de rijken lachend water kunnen blijven verspillen.
Het is ook wel weer tekenend dat er überhaupt eerst wordt gekeken naar opties die de eigen burgers raakt, in plaats van naar grootverbruikers. Hetzelfde zie je ook bij klimaat- en energiebeleid: burgers moeten maar zuiniger gaan doen, meer betalen en bewuster omgaan met van alles, terwijl (grote) bedrijven zo min mogelijk last moeten krijgen van de maatregelen, terwijl zij de grootste boosdoeners zijn.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het zou fijn zijn als Harbers die opties óók allemaal eerlijk en objectief in overweging neemt, dan kijken we daarna wel of een luxetaks voor burgers nog opweegt tegen de andere (veel effectievere) maatregelen, zoals bedrijven stimuleren om zuiniger te worden.