Voormalig Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract (NSC), Rosanne Hertzberger, maakte in november een hoop kabaal bij haar vertrek uit Den Haag. Haar reden? De zogenaamde fatsoensnormen binnen de politiek werden volgens haar met voeten getreden. Prima, zou je denken. Haar keuze. Maar wat blijkt? Hertzberger is helemaal niet vertrokken bij NSC. Sterker nog, ze heeft een nieuwe baan binnen de partij!
In november stapte Hertzberger met veel drama op. Ze was woest over de samenwerking tussen NSC, het kabinet, en de PVV en zei met stelligheid dat "basale normen van fatsoen en beschaving" aan alle kanten werden genegeerd. Haar verklaring was onverbiddelijk: ze wilde niets meer met NSC te maken hebben. Klaar. Punt. Einde verhaal.
Nou ja, niet echt. Fast forward twee maanden en daar is Hertzberger weer. Niet als Kamerlid, maar als medewerker bij het wetenschappelijk instituut van de partij, oftewel de denktank. Volgens haarzelf is dat een wereld van verschil. "Het wetenschappelijk instituut staat op afstand van de politiek," verklaart ze nu doodleuk tegen De Telegraaf. Het probleem lag volgens haar bij de regering en de samenwerking met de PVV, niet bij NSC.
Op social media regent het kritiek. „Wat een gotspe. Eerst met veel bombarie opstappen en nu doodleuk terugkomen? Hertzberger diskwalificeert zichzelf,” klinkt het op X. Want eerlijk, hoe kun je eerst zo fel de koers van een partij afkeuren om vervolgens toch een prominente rol binnen diezelfde club te accepteren? Opportunisme ten top.
Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
En dan blijft de vraag: hoe geloofwaardig ben je nog als je woorden en daden zo met elkaar in conflict zijn? Is dit strategisch politiek spel, of zien we hier een PR-ramp? NSC lijkt ondertussen steeds meer op een politiek wrak: een leider met een constante burnout, opstappende Kamerleden en staatssecretarissen, gênante interviews, en een nummer twee – Nicolien van Vroonhoven – die nauwelijks indruk maakt.