Tijdens een congres van de ChristenUnie ontving een motie die de partij oproept kritischer te zijn ten opzichte van het kabinet een overgrote meerderheid van de stemmen. Het zou dan vooral moeten gaan om het afdwingen van een 'nieuwe bestuurscultuur.' En ja, daarbij moet de partij bereid zijn bewindspersonen weg te sturen als die zich misdragen. Eigenlijk wordt het natuurlijk niet hilarischer dan
dit in de politiek. Leden van de ChristenUnie hebben in overweldigende meerderheid gestemd voor een motie die eist dat de fractie kritischer wordt op het afdwingen van een 'nieuwe bestuurscultuur.' Bewindspersonen die dit doel ondermijnen moeten weggestuurd worden. Gert-Jan Segers moet op zijn strepen gaan staan.
"Verandert de bestuurscultuur wel, dan kunnen we daar als
CU trots op zijn. Niet? Dat zijn we daar medeverantwoordelijk voor," liet partijlid Antonie Fountain weten. Hij was de man achter de motie. En ja, hij werd dus in grote meerderheid gesteund.
Alleen zal dit natuurlijk totaal geen invloed hebben op de fractie. Want Segers zegt altijd al dat hij en de zijnen zogenaamd heel kritisch zijn. Sterker nog, zullen zij roepen, als het echt niet anders kan en het ze duidelijk is dat de Kamer echt op het punt van rebelleren staan, nou, dan hebben ze al 'bewezen' bereid te zijn kabinetsleden weg te sturen. Zo, hop. Game over. Streng maar rechtvaardig ofzo.
Je reinste flauwekul, natuurlijk. De CU doet dat alleen als het écht niet anders kan én als ze honderd procent zeker weten dat het de coalitie niet ondermijnt. Dat is dan ook precies waarom ze elke keer weer tégen moties van wantrouwen tegen
Mark Rutte stemmen.
Tijdens zijn speech bij het congres gaf Segers zelf ook al aan dat hij helemaal niet van plan is opeens zijn taak als controleur van de regering serieus te nemen. "We hebben een ellendig politiek jaar achter de rug," mekkerde hij. "We staan tegenover elkaar. We zien de oppositie bij voorbaat zeggen: dat wordt niks. En een kabinet dat over de Kamer zegt: dat zijn alleen maar lastige mensen."
Vervolgens zei hij dat hij "naar samenwerking" snakt, "het redelijke overleg. Daar is dit land groot mee geworden. Ik wil dat we niet druk zijn met onszelf, maar doen waartoe we geroepen zijn.”
Met andere woorden, Segers wil meer pappen en nathouden, meer aanvallen op de rechtsstaat door Rutte met de mantel der liefde bedekken. Want 'kritisch' zijn op een almachtige overheid die doet wat hij wil, nou, dat is 'niet voor goed voor het vertrouwen,' en daarmee onacceptabel voor deze nepvolksvertegenwoordiger.