Op Twitter heeft Sigrid Kaag zogenaamd 142.100 volgers. Een behoorlijk aantal. En het bewijst natuurlijk (kuch, hoest) dat ze best populair is! Of in ieder geval dat haar eigen linkse kiezers graag voortdurend willen weten wat ze denkt en doet. Alleen is er één klein probleem: uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van haar 'volgers' helemaal niet bestaat. Ene Mr. Martens heeft via een
steekproef onderzoek gedaan naar de volgens van Sigrid Kaag. Het is geen "hoogstaand onderzoek" zegt hij zelf, maar als je via een steekproef werkt kun je wel degelijk heel veel conclusies trekken.
"Bij de steekproef is onderscheid gemaakt tussen daadwerkelijk actieve gebruikers en accounts die duidelijk fake zijn," aldus Martens. Natuurlijk zijn niet al die echte volgers ook nog eens "fans." Ik volg Kaag bijvoorbeeld, en ik verzeker je dat ik dat niet doe omdat ik haar zo'n geweldige meid vind.
Naast duidelijk echte fake profielen en ook nog eens duidelijk échte accounts van mensen die zowaar actief zijn zijn er natuurlijk ook nog "twijfelgevallen." Dat zijn "volgers" die echt kúnnen zijn, maar eigenlijk geen echte tekens van leven geven. Ze zijn niet zelf actief aan het posten en dergelijke.
Afijn, de
conclusie van dit onderzoek via een steekproef is dat "ruim 75% van deze volgers overduidelijke fake accounts betreffen." 3 op de 4 zijn nép!
Niet best, natuurlijk. Je vraagt je af hoe dat toch kan? Komt het door Kaag en
D66 zelf (lekker volgers gekocht) of is dit écht een zwakte van Twitter?
Er zijn ook andere tools om
in te schatten hoe het zit met nepaccounts. Als ik daar bij kijk is de schatting dat 42,3% van haar accounts nepprofielen betreft. Ook dat is een opvallend aantal omdat accounts met een vergelijkbaar volgersaantal als Sigrid Kaag een mediaan hebben van 32%. Ze zit daar dus ruim boven, ook via
deze tool:
Hmm. Goh. Hoe kan dat toch?
Dan kijken we natuurlijk even naar D66, haar eigen partij. Hoe zit het daarmee? Heeft die ook zo'n percentage nepvolgers (volgens de bestaande tools)?
Nou nee. Want: het aantal nepvolgers voor D66 is nog veel hoger. Daarbij gaat het om maar liefst 67%. En dat is dus volgens een tool die het minder hoog inschat dan bevindingen die gedaan worden via steekproeven - ik vind steekproeven zelf betrouwbaarder, maar het schetst wel een beeld.
(Artikel gaat verder onder de oproep onze App te downloaden) Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons! Natuurlijk is de vraag nu: komt dit door D66 en Kaag... of is dit het zoveelste bewijs dat het belang van Twitter schromelijk onderschat wordt? Ook andere politici hebben vaak hoge aantallen nepvolgers (hoewel de 67% van D66 wel echt bizar hoog is en mij de indruk geeft dat daar iets aan de hand is, laat staan de 75% van de steekproef). Geert Wilders kon weleens één van de weinige grote landelijke politici zijn bij wie het aantal nepvolgers onder de 25% ligt.