Waar het kabinet nog vol blijft houden dat jan en alleman wel binnen mag blijven komen en opgevangen zal worden, denken universiteiten en hogescholen daar inmiddels héél anders over. Internationale studenten zonder woonruimte wordt geadviseerd: kom niet.
Universiteiten en hogescholen in Amsterdam, Groningen, Utrecht, Maastricht en Eindhoven brengen allemaal hetzelfde advies uit. Zij zien dat internationale studenten als een gek aan het hospiteren zijn en allerlei sites afstruinen om een woonruimte te vinden, maar tevergeefs. Buitenlandse studenten kiezen daardoor soms het alternatief in de vorm van hotels of hostels. Maar dat is natuurlijk ook verre van ideaal, vooral als ze in de veronderstelling zijn later alsnog een kamer te kunnen vinden.
Het is dan ook best wel ironisch dat de (veelal linkse) universiteiten en hogescholen deze groep studenten probeert te weren. Dan moet er wel écht een probleem zijn, want internationale studenten zijn behóórlijk lucratief voor die onderwijsinstellingen. Waar een Nederlandse student zo'n 2.200 euro per jaar betaalt voor een opleiding van het hogeronderwijs, betaalt een internationale student makkelijk vijf tot acht keer zoveel (per jaar!).
Dit noodsignaal van de onderwijsinstellingen kon wel eens invloed gaan hebben op het asielbeleid van het kabinet. Doet men namelijk niets aan het tekort aan woonruimte, dan lopen de scholen ontzettend veel geld mis, waardoor de kwaliteit van onderwijs binnen de kortste keren nóg verder achteruit gaat.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Hogescholen en universiteiten mogen momenteel niet zomaar (internationale) studenten weigeren. Als ze aan de selectievoorwaarden van een studie voldoen, moeten ze worden geaccepteerd. Onderwijsinstellingen krijgen dan geheid te maken met veel uitval, waardoor de reputatie van die scholen (en Nederland als land) schade oploopt. Onderwijsinstellingen vragen dan ook om een wetswijziging, zodat ze de grote instroom kunnen beteugelen, meldt De Telegraaf. Toch blijven ze wel gewoon adverteren met Engelstalige studies, want internationale studenten blijven een cash cow.