Terwijl de schijnwerpers gericht zijn op de interne uitdagingen van zijn partij en de opkomende concurrentie van BBB en een mogelijke partij van Pieter Omtzigt, kiest Eerdmans ervoor om zijn stempel opnieuw te drukken en JA21 te leiden in de komende Tweede Kamerverkiezingen.
Nu moeten we het onder ogen zien: JA21 staat op een kruispunt. Met de exit van zijn enige twee fractiegenoten (Eppink en Pouw-Verweij red.) en de concurrentie die op de loer ligt, staat Eerdmans voor een forse uitdaging. Voeg daarbij de keuze om samen te werken met de progressieve-liberaal Annabel Nanninga, en je hebt een mix die door velen wordt gezien als politieke roulette.
Eerdmans’ keuze voor Nanninga kan door sommigen worden gezien als een frisse wind, maar voor de diehard conservatieve achterban van JA21 kan dit voelen als een afknapper. Zij hebben JA21 gesteund vanwege haar conservatieve geluid en nu lijkt Eerdmans die kernwaarden te verlaten voor een progressiever geluid.
De vraag is dan ook: gaat deze gok van Eerdmans uitbetalen, of plaatst hij JA21 op een zijspoor, terwijl andere partijen er met hun kiezers vandoor gaan?
Het politieke landschap is onvoorspelbaar, en dat is de charme ervan. Eerdmans, met zijn rijke politieke ervaring, moet hebben geweten dat deze stap zou leiden tot discussies en mogelijk zelfs een exodus van zijn trouwe achterban. Toch kiest hij ervoor om de gevestigde orde op te schudden.
Over het politieke speelveld zijn Eerdmans het volgende in de Telegraaf: „Ik vrees partijen die in één klap heel groot worden: dat is een recept voor ellende.” Daar doelt de JA21 fractievoorzitter BBB en mogelijk Omtzigt mee. Wel opmerkelijk dat juist Eerdmans dit zegt, wie sloot zich aan bij LPF, Leefbaar Rotterdam en FVD omdat ze groot waren? Juist Eerdmans. En voor de VVD lijstrekker Dilan Yeşilgöz heeft hij ook een boodschap: ''Nederland is overwegend rechts en dat moeten we nu ook gaan terugzien in een kabinet. Daarom roep ik VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz op: beloof de kiezer dat je niet met Frans Timmermans van PvdA-GL in een kabinet stapt. Kies voor een rechtse coalitie (PVV en FVD sluit Eerdmans niet uit). En wees niet als Mark Rutte, die precies vier weken per kabinetsperiode rechts was, namelijk tijdens de campagne. En vervolgens doodleuk met links in zee gaat. Ik zal zoiets niet doen.”
De komende maanden worden cruciaal voor JA21. Eerdmans en zijn team moeten hun strategie heroverwegen en zich richten op het versterken van de partij. Maar met de huidige keuzes en uitdagingen lijkt het alsof Eerdmans een hoge inzet spel speelt, waarbij de toekomst van JA21 aan een zijden draadje hangt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard begrijpen we dat de Tweede Kamerverkiezingen 2023 de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Daarom zetten we ons in om de linkse globalisten te ontmaskeren en te verslaan. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig! Doneer nu aan DDS, steun ons via BackMe, en strijd zij aan zij met ons in deze culturele en politieke oorlog!
Alleen de tijd zal leren of deze gok van Eerdmans een meesterzet is of het begin van het einde voor JA21. Hoe dan ook, de Nederlandse politiek wordt er alleen maar interessanter op. En daar zijn we bij De Dagelijkse Standaard altijd voor in!