In de Eerste Kamer hebben de senatoren met elkaar gesproken over de Wet betaalbare huur, een wet die heel veel doet, maar die de wooncrisis helaas op geen enkele manier dan ook oplost. Ook Johan Dessing boog zich hierover. In zijn inbreng heeft hij werkelijk de vloer aangeveegd met deze wet. Kijken dus!
De woonsector ligt in Nederland op zijn gat. Het is werkelijk afschuwelijk. Er worden niet eens bijna genoeg woningen gebouwd. Mensen kúnnen niet verhuizen, jongeren kunnen niet uit huis, mensen die uit elkaar gaan moeten verplicht bij elkaar blijven wonen... En als er dan een huis te koop of te huur wordt aangeboden, dan zijn 100 mensen er direct als de kippen bij om toe te slaan.
In de Eerste Kamer heeft Johan Dessing gehakt gemaakt van de Wet betaalbare huur van het kabinet. Ja, zei de FVD-senator, het is heel goed dat het kabinet iets wil doen om te voorkomen dat de huurprijzen onbetaalbaar worden. Dat is noodzakelijk. Maar helaas los je met deze wet het woonprobleem niet op.
Dat dit probleem immens is weet Dessing. Want door omstandigheden, zegt hij, moest hij snel op zoek naar een huurwoning voor zichzelf. Dat kon uiteindelijk alleen maar door antikraak. Antikraak houdt in dat een persoon heel tijdelijk in een gebouw mag wonen om zo te voorkomen dat er krakers in komen. Maar het is dus alles behalve een permanente oplossing.
Wat zijn de oplossingen voor de wooncrisis dan? Nou, niet deze wet. Want de nieuwe wet gaat de situatie voor huurders én verhuurders "verslechteren," aldus Dessing. Daar zijn alle experts het over eens, ja, zelfs academici.
Voor hen maakt het 't leven alleen maar moeilijker. Oh, en dan wordt er ook nog eens een enorme bureaucratie opgetuigd. "Zou het niet beter zijn om het geld dat daar aan besteed wordt te gebruiken om extra woningen te bouwen?" vroeg Dessing terecht.
Ten derde, aldus Dessing, is de wet in strijd met het eigendomsrecht. "Bezit kan zo zwaar worden belast en gereguleerd dat verkoop noodzakelijk is en we in de buurt komen" van een situatie waarin het eigendomsrecht simpelweg niet meer bestaat.
"Op neocommunistische wijze ingrijpen in de woningmarkt" kan, aldus de FVD'er, nooit een positief effect hebben. Sterker, uit onderzoek na onderzoek blijkt steeds weer dat meer regulering voor a) minder kwaliteit zorgt en b) voor minder kwantiteit. Hoe meer je reguleert, hoe minder slim het is voor investeerders om woningen te verhuren en dus ook om ze te bouwen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Gelukkig weet Dessing wel wat dan wél kan werken. Beleid dat wél een positief effect zal hebben op het aantal woningen dat te koop en te huur staat, én op de prijzen.
"Laten we alsjeblieft met spoed meer woningen bij bouwen voor onze eigen inwoners en laten we de enorme migratie naar ons land aan banden leggen. De huidige wooncrisis is namelijk niet alleen veroorzaakt door verhuurders, maar door de overheid. Het is hoog tijd dat dáár iets aan gedaan wordt," legde Dessing uit.