Na weken om de hete brij heen te hebben gedraaid is de kogel nu door de kerk: In de aanloop naar de Nationale Herdenking Slavernijverleden op 1 juli in Amsterdam is besloten dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) NIET aanwezig zal zijn. Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) heeft de uitnodiging ingetrokken.
Voorzitter Linda Nooitmeer van het NiNsee gaf aan dat de beslissing gezamenlijk is genomen na een nuttig gesprek met Bosma in Den Haag. Tijdens dit gesprek drong Nooitmeer erop aan dat Bosma reflectie zou tonen en excuses zou maken voor zijn eerdere uitspraken voordat hij aanwezig zou zijn bij de herdenking. Aangezien Bosma hier – uiteraard - niet op inging, werd de uitnodiging uiteindelijk ingetrokken.
Dylan Bakker van BIJ1 stelde tijdens een stadsdeelcommissievergadering dat iemand die tegen diversiteit en inclusie tekeergaat, niets te zoeken heeft bij herdenkingen in een diverse stad als Amsterdam. Ook een groep van ongeveer 150 prominente Nederlanders en maatschappelijke organisaties uit de Surinaamse en Caribische gemeenschap deed een oproep aan Bosma om niet te komen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Bosma heeft in het verleden stevige kritiek geuit op de aandacht voor het slavernijverleden. Hij heeft onder andere het herdenkingsjaar slavernijverleden als "slavernijgedram" en "anti-blank racisme" bestempeld. De PVV, de partij van Bosma, riep daarnaast op om de excuses voor het slavernijverleden, die premier Rutte in december 2022 namens de Nederlandse Staat uitsprak, in te trekken.
Maar, wat deze critici over het hoofd zien, is dat Bosma nu als Tweede Kamervoorzitter een geheel andere rol vervult dan toen hij als PVV-kamerlid jarenlang in de oppositie zat.