De slappe aanpak van de klimaatdemonstratie van Extinction Rebellion op vliegveld Eindhoven heeft tot ergernis geleid bij sommige politici. De actievoerders kregen afgelopen zaterdag uren de ruimte om actie te voeren op verboden terrein, terwijl de marechaussee en politie al maanden zicht hadden op de chatgroepen waarin de bezetting werd voorbereid.
De beelden van PowNed zeggen genoeg. De politie en marechaussee staan erbij en kijken ernaar. Ze laten het gewoon gebeuren. En dit allemaal onder het mom van de-escaleren. Het meest bizarre is nog wel dat de marechaussee de instructie kreeg om geen geweld te gebruiken om de indringers tegen te houden. Wat een slappe hap. Deze eco-communisten hoor je met zero-tolerance aan te pakken.
De Telegraaf schrijft dat Joost Eerdmans van JA21 begrijpt dat marechaussee en politie willen de-escaleren. „Maar hekken door laten knippen om ’erger te voorkomen’ is niet de juiste weg”, zegt hij. „Bij geen enkele demo moeten strafbare feiten worden toegestaan.” Voor law & order en zero-tolerance hoef je dus niet bij JA21 aan te kloppen.
Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) eist keiharde maatregelen tegen aanhangers van Extinction Rebellion. “Deze organisatie van beroepsvandalen moet eindelijk een keer aan banden worden gelegd, ze ontwrichten keer op keer onze samenleving, Dit is puur vandalisme en heeft niks meer met demonstreren te maken.” Van Haga wil daarom gebiedsverboden opleggen aan de deelnemers van Extinction Rebellion demonstraties.
Ook bij de coalitie zijn er Tweede Kamerleden wakker geworden. Het VVD-Kamerlid Ingrid Michon heeft het kabinet opgeroepen om harder op te treden tegen klimaatdemonstranten die de wet overtreden. "We moeten echt af van de opvatting dat je wetten mag overtreden als je voor de aarde strijdt", aldus Michon in de Telegraaf. Ook CDA-Kamerlid Anne Kuik pleit voor een hardere aanpak en zou graag zien dat justitie snelrecht inzet bij dit soort demonstraties.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is niet de eerste keer dat de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion voor opschudding zorgen. Eerder dit jaar werden al meerdere wegen geblokkeerd en kruispunten in steden bezet door de actiegroep. De roep om een hardere aanpak van de klimaatterroristen wordt dan ook steeds groter. Of het kabinet gehoor zal geven aan deze oproep, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar als je dit laat voortwoekeren gaat het van kwaad tot erger.