Kabinet geeft groen licht voor gaswinning op Noordzee ondanks milieubezwaren

Politiek19 jul 2022, 17:04
'Nood breekt wet' is de nieuwe houding van het kabinet op het gebied van gaswinning. Nu Rusland de gaskraan dichtdraait en het gasveld in Groningen geen optie meer is, kijkt het kabinet naar het Waddengebied en de Noordzee. Er is groen licht gegeven voor het exploiteren van een gasveld dat drie keer zoveel gas per jaar kan leveren als in Groningen was toegestaan.
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) sprak gisteren al van een "code rood voor Europa". EU-lidstaten lijken niet in staat te zijn om voldoende gas te kunnen opslaan voor aankomende winter. Mocht het dan een strenge winter worden, dan is het huilen geblazen. Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) laat zich dat geen twee keer zeggen en wendt de gasvelden ten noorden van Schiermonnikoog aan om aan de verwachte vraag naar gas te kunnen voldoen.
De Europese Commissie gaat met een serie ingrepen, gepresenteerd als Save gas for a safe winter, proberen de vraag naar gas terug te dringen. Zo komt er mogelijk een verplichte verlaging van de temperatuur in openbare gebouwen tot 19 graden, meldt De Telegraaf.
En om milieuclubs de wind uit de zeilen te halen (want natuurlijk gaan die mekkeren over het gebruik van gasvelden in natuurgebied) heeft het kabinet besloten dat er een overheidseis voor deze gaswinning komt: de platforms die gebruikt zullen worden moeten draaien op windenergie.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het lijkt er nu dus op dat Nederland relatief veilig zit aankomende winter. Het probleem is alleen dat andere EU-lidstaten, Duitsland in het bijzonder, waarschijnlijk een beroep zal gaan doen op 'Nederlandse solidariteit'. Zij zien hun gasvoorraden nu al slinken en Nederland heeft afspraken gemaakt over noodhulp tijdens een gastekort. Het kan dus zomaar zijn dat Nederlanders straks wordt gevraagd om de verwarming niet te hoog te zetten, want anders vriezen de Duitsers dood. En wie niet mee wil doen is geen solidaire Europeaan!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten