dds kabinetsverklaring 289

Het stroomnet zit vol: Minister Sophie Hermans (VVD) gaat ons 'redden' met transformatorhuisjes en nieuwe tarieven

Politiek24 okt 2024, 11:00

De elektriciteitsvoorziening van Nederland zit muurvast, en wie komt er te hulp? Minister Sophie Hermans natuurlijk, die met een setje nieuwe regels denkt ons overvolle stroomnet te ontlasten. Het kabinet presenteert harde maatregelen: nieuwe nettarieven, 50.000 transformatorhuisjes en vooral meer overheidsgestuurde planning. Je vraagt je af of ze het daar in Den Haag nou écht niet begrijpen: het probleem van een overvol stroomnet is namelijk hun eigen beleid.

Met de opkomst van ‘duurzame’ energiebronnen als zonne- en windenergie is ons elektriciteitsnet de laatste jaren namelijk steeds intensiever belast. Netbeheerders luiden al tijden de noodklok, maar pas nu - nadat bedrijven zelfs niet meer kunnen worden aangesloten op elektriciteit - gaat de overheid eens kijken of er misschien iets moet gebeuren. Maar wat is de oplossing volgens Hermans? Transformatorhuisjes bouwen, nieuwe tarieven instellen en ons vertellen wanneer we de wasmachine moeten aanzetten.

Het plan van Hermans om 50.000 transformatorhuisjes neer te zetten is op zichzelf al een gigantisch logistiek avontuur. Gemeenten en netbeheerders moeten op zoek naar plekken om die dingen neer te zetten, en daar komt ook nog eens de ‘vliegende brigade’ bij om personeelsproblemen op te lossen. Het klinkt allemaal leuk en stoer, maar als er íets is waar onze overheid meestal niet in uitblinkt, dan is het wel efficiënte uitvoering. Hoeveel van die huisjes zullen er daadwerkelijk op tijd komen? En zullen ze genoeg zijn om de capaciteitsproblemen op te lossen?

Daarnaast worden er nieuwe afspraken gemaakt met ceo’s van internationale bedrijven die hier gevestigd zijn. Blijkbaar gaan we de stroomproblemen oplossen door bedrijven nog eens extra de hand boven het hoofd te houden. En dat terwijl Nederlandse huishoudens weer voor de kosten mogen opdraaien. Want ja, we krijgen ‘aangepaste’ nettarieven, en gaan moeten betalen voor piekverbruik. Wil je de wasmachine op een normaal tijdstip aanzetten of je auto opladen als je ‘m nodig hebt? Dan moet je meer gaan betalen. De lastenverzwaring voor de gewone burger is er weer - want ja, dat past binnen de groene droom, nietwaar?

Het lijkt erop dat Hermans vooral bezig is met symptoombestrijding, zonder het echte probleem aan te pakken: de totale overbelasting door de haastige en onrealistische transitie naar een ‘groene’ energievoorziening. De netbeheerders hebben al jaren gewaarschuwd dat het beleid te snel gaat, en dat het stroomnet niet ontworpen is voor deze overbelasting. Maar luisteren? Nee hoor. En nu zitten we allemaal met de gebakken peren.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

Nederlanders moeten volgens het kabinet vooral ‘verleiden’ worden om op het juiste moment stroom te gebruiken. Maar wat hier écht nodig is, is geen verleiding of nieuwe huisjes, maar een fundamenteel herzien beleid. In plaats van burgers financieel te straffen en bedrijven te bevoordelen, zou het kabinet eerst moeten kijken naar het afremmen van de ondoordachte, versnipperde duurzaamheidsplannen die onze infrastructuur aan het bezwijken hebben gebracht. Maar ja, dat is natuurlijk te veel gevraagd voor een kabinet dat liever pronkt met de nieuwste ‘klimaatmaatregelen’ in Brussel dan daadwerkelijk verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van haar burgers.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten