Op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt er "nagedacht" over een verandering in het stikstofbeleid nu BBB de verkiezingen zo groots heeft gewonnen. Niet inhoudelijk, maar qua timing. 2030 kan mogelijk losgelaten worden, en de gedwongen uitkoop van boeren willen ze misschien wat voor zich uitschuiven. Caroline van der Plas is niet te vinden voor het laatste. "Gewoon: niet" schrijft ze heel helder op Twiter.
Er is iets heel geks aan de hand. Officieel wordt beleid in Nederland bepaald door het kabinet en de Tweede Kamer. Of nou ja, officieel is de Tweede Kamer de wetgever en het kabinet de uitvoerende macht, maar dat is al decennia in de praktijk anders. Maar nu komt daar nog eens iets bij: als je dit artikel leest op de website van de NOS kun je alleen maar vaststellen dat ambtenaren het stikstofbeleid vaststellen. Zij bepalen wat er gebeurt. Het kabinet volgt dat dan op en probeert het te verkopen in de media en de Kamer.
Volgens de NOS zijn er "verschillende bronnen" die hebben laten weten dat op het ministerie "wordt nagedacht over het toekomstige stikstofbeleid na de enorme verkiezingsoverwinning van BBB. Gedacht wordt aan het inbouwen van een denkpauze, maar er zal ook snel een gebaar gemaakt moeten worden richting BBB. Dit om coalitievorming met de partij in de provincies mogelijk te maken, zeggen ingewijden tegen de NOS."
Wat leuk he, dat die ongekozen ambtenaren daar zo mee bezig zijn? En dat ze zich zelfs bemoeien met wat er in de Provincie gebeurt. Welke partijen daar met elkaar kunnen onderhandelen en waarover. Zo, zo. De technocratie van ongekozen dictatoriale ambtenaartjes is blijkbaar een feit.
Hoe dan ook, er is slecht nieuws voor de ambtenaren. Want zij denken blijkbaar dat ze ervan af kunnen komen met een vertraging van het gedwongen uitkopen van boeren. Caroline van der Plas denkt daar echter heel anders over.
BBB heeft twee harde eisen, herhaalde ze vandaag steeds weer. Het eerste is de stikstofdeadline van 2030. Dat vindt ze onacceptebel. Niet politiek-inhoudelijk, maar qua timing. Zij wil mensen (ook boeren) vijf jaar uitstel van executie geven. Meer tijd om alles erop aan te passen.
Haar tweede eis is dat het gedwongen onteigenen van boeren helemaal van tafel gaat. Dat moet niet een paar jaar later gebeuren dan D66'ers nu willen; het moet helemaal niet gebeuren. Punt.
Abonneer je op de Substack-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Dit wordt de komende tijd dus de strijd daar: Caroline van der Plas tegen de stille machthebbers in ons land, de ongekozen ambtenaren op het ministerie van LNV. Natuurlijk moet daar wel bij aangetekend worden dat Van der Plas niet tegen de andere stikstofdoelen als zodanig is. Ze wil alleen dat ze minder snel geïmplementeerd worden dan het kabinet wil.
Volg mij op Twitter.