In de Tweede Kamer ging Pieter Omtzigt de confrontatie aan met D66-minister van Financiën Sigrid Kaag over de prijs die het buitenland betaalt voor ons gas. Want, zei Omtzigt, hij krijgt de indruk dat de staat het antwoord op die vraag zelf misschien niet eens weet. En dat zou wel héél ernstig zijn. Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt dringt er nou al weken bij het kabinet op aan dat hij wil weten hoeveel het buitenland betaalt voor ons gas. Maar steeds weer krijgt hij nul op zijn rekest. Daarom herhaalde hij zijn vraag gisteren maar weer in debat met minister van Financiën Sigrid Kaag. Van D66.
"De staat is aandeelhouder - 10% via het ministerie en ook nog eens 40% via de honderd procent staatsdeelneming EBN. Dus [de staat is] 50% aandeelhouder GasTerra. GasTerra mag ál het gas inkopen in Nederland en verkoopt dat." Daarop nam hij een plaatje erbij om duidelijk te maken hoe dat systeem precies werkt. "Van de 19 miljard die gewonnen wordt, wordt 17,5 miljard kuub geëxporteerd." En nu weten we dat er "meerdere conflicten" zijn met afnemers "over de prijs."
"Dan wil ik weten voor welke prijs het verkocht wordt, want die prijs gaat voor een groot gedeelte terug in de schatkist. Dus als daar miljardenconflicten liggen, dan moeten die gewoon aan de Kamer medegedeeld worden," aldus Omtzigt volstrekt terecht.
"Ik doe gewoon een beroep op Artikel 68 van de Grondwet om te weten tegen welke prijs het hele Nederlandse
aardgas verkocht wordt. Als ik dát niet mag weten dan hoef ik toch zo hier niet aan de begroting mee te werken?" vroeg Omtzigt daarop retorisch.
De reactie van Kaag was... typerend. Nou, zei ze, ze zou de vraag wel weer voorleggen aan de minister van EZK. Zelf antwoord geven doet ze niet. Nu niet, tenminste. En dat wil ze eigenlijk ook niet.
Vervolgens begon Kaag wat schamperig te lachen omdat ze het zo leuk vond dat Omtzigt een plaatje had meegenomen om duidelijk te maken hoe dat nou zit met het gas. Dat deed haar, zei ze, denken aan de presentatie van Collin Powell voor Amerika Irak totaal van de aardbodem veegde (en miljoenen dode Irakezen veroorzaakte). Haha!
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! Omtzigt herhaalde dat hij "gewoon wil weten" hoe dat nou zit met de prijzen. Indien absoluut noodzakelijk kan hij gebruik maken van de Regeling Vertrouwelijke Stukken. "Ik hoop niet dat het nodig is, maar ik wil die inzage gewoon hebben. Het gaat om tientallen miljarden per jaar," zei Omtzigt.