In de Tweede Kamer heeft FVD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen het opgenomen voor al die kleine patiënten die met ernstige hartklachten kampen, maar die binnenkort niet meer in hun eigen regio (of daaromtrent) geholpen kunnen worden. Want Ernst 'Voldemort' Kuipers wil de zorgcentra waar zij geopereerd worden aan hun hart sluiten.
De afgelopen decennia en zeker de afgelopen jaren hebben we gezien wat er gebeurt met de zorg als je ziekenhuizen en zorgcentra sluit, om andere centra juist weer 'groter' te maken: je krijgt ellenlange wachtlijsten, de relatie tussen patiënt en arts vertroebelt, en maar al te vaak neemt de kwaliteit van de zorg zelfs af.
Pepijn van Houwelingen schreef daar een bijzonder interessant boek over, Microfobie geheten. Zijn visie in dat boek is dat op kleinere schaal werken vrijwel altijd beter is dan op grote schaal; de macro-aanbidding van de bovenonsgestelden is destructief.
Geen wonder daarom dat hij voor FVD het woord mocht doen in een debat met minister Ernst Kuipers (of zoals ik hem liever noem: Voldemort) over zijn plan om kinderhartchirurgiecentra te sluiten.
Van Houwelingen begon door duidelijk te maken dat de centra in kwestie de beste in de wereld zijn "met een lage mortaliteit, weinig complicaties, en een gering aantal hersteloperaties." Op 13 januari van dit jaar schreef de Inspectie dan ook dat de kwaliteit van de zorg "voldoende" is.
Maar, zei hij, het kan natuurlijk zijn dat de patiënten zelf ontevreden zijn. "Allerminst. We hebben hier meermaals petities in handen mogen nemen en zijn bedolven onder brieven en emails van patiënten die willen voorkomen dat hun hartcentrum moet sluiten?"
Dan kan het nog zo zijn dat de centra verlies draaien. Ook dat is het niet. "Ze kunnen zelf hun broek ophouden." Oké... willen de ziekenhuizen zelf dan graag sluiten en overgaan naar een ander centra verderop? Ook dat is niet het geval. "Ze dreigen zelfs met juridische procedures als ze gedwongen gesloten worden," aldus Van Houwelingen.
De conclusie is dus dat het plan om deze kinderhartchirurgiecentra te sluiten volstrekt onzinnig is. De bovenonsgestelden hebben 'nieuwe normen' gesteld, zo hop uit de losse pols, en besluiten dan dat de centra in kwestie daar hoegenaamd niet aan voldoen.
Knetter. Want Van Houwelingen merkt op dat er rapporten zijn die indiceren dat te grote centra voor een hogere mortaliteit kunnen zorgen. En zo zijn er meer onderzoeken waaruit dit blijkt. "Er zijn bovengrenzen aan het volume" van kinderen die behandeld kunnen worden. "De mortaliteit lijkt het laagste te liggen in centra met een capaciteit van zo'n 250 operaties per jaar," concludeert Van Houwelingen. Ga je daar (ver) overheen, dan krijg je een situatie waarin er meer kinderen overlijden.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Daarom wil Van Houwelingen weten van Kuipers wat hij ervan vindt dat uit onderzoek blijkt dat ziekenhuizen niet alleen te klein... maar ook te groot kunnen zijn. Dat Kuipers' doel van 500 operaties per ziekenhuis (per jaar) dus veel te veel is, omdat het de kwaliteit vrijwel zeker vermindert - en de mortaliteit opdrijft.
Goede vragen - vragen waar Kuipers zich helaas niet druk om kan maken. Want als echte D66'er wil hij groter, groter, groter. Ten koste van alles. Of dat beter is voor de kinderen met hartproblemen is in werkelijk niet eens een vraag die bij hem opkomt. Hij wil dat er speciale gebieden en centra zijn die zich ergens in 'specialiseren.' Hoe minder, hoe 'beter.' Niet voor de patiënt, maar voor de staat.