De rechter in Saipan, die geconfronteerd werd met de deal tussen Julian Assange en het Amerikaanse OM, heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan in haar vonnis. Volgens de rechter blijkt namelijk uit alle informatie van de Amerikaanse staat dat er geen slachtoffers zijn gevallen naar aanleiding van de lekken van WikiLeaks. Heel opvallend, want Amerikanen roepen al jaren dat die informatie in "fysiek leed" heeft geresulteerd van 'spionnen' en anderen die in het Midden-Oosten actief waren.
De rechter gaf aan dat Assange al jaren heeft vastgezet in een zwaar bewaakte Britse gevangenis. Hij is dus al gestraft. Daarom is het zeer wel mogelijk om de deal te accepteren - als je hem schuldig acht, tja, dan heeft hij al boetedoening gedaan. Waarom zou je dan een heel proces nog doorzetten?
Maar er was nog iets anders. Want de rechter zei ook iets anders; iets dat een beschuldiging aan het adres van Assange voor eens en altijd in de prullenbak gooide.
"Er is nog een interessant feit," aldus de rechter. "De overheid heeft aangegeven dat er geen persoonlijk slachtoffer is in deze zaak. Dat zegt mij dat de verspreiding van informatie [door WikiLeaks] niet heeft geresulteerd in fysieke slachtoffers."
"Die twee feiten zijn heel relevant. Ik zou zeggen dat, als deze deal dichter bij 2012 voor me lag, ik 'm niet zou accepteren. Maar het is 2024." En nu is dus veel meer bekend, waaronder dat de openbaringen niet in fysieke slachtoffers hebben geresulteerd. Iets dat opiniemakers (talking heads) jarenlang wel zeiden, trouwens.
Glenn Greenwald, een onafhankelijke Amerikaanse journalist, vindt dat dan ook een grote reden voor kritiek op de Amerikaanse staat én de media. Die blijven publiekelijk namelijk maar herhalen dat Assange's publicatie van geheime informatie tot doden heeft geleid. "Informanten in Irak zijn opgepakt en gedood" naar aanleiding ervan. Zeggen ze steeds.
Maar dat is niet zo. "De enige mensen die gevaar liepen door publicatie van deze informatie waren de oorlogsmisdadigers in de Amerikaanse overheid," aldus Greenwald.
Overigens is er nu een beweging gaande in Amerika om de Espionage Act, waarom de vervolging van Assange gebaseerd is, te wijzigen. Het was immers nooit de bedoeling dat journalistiek werk kon worden weggezet als 'gevaarlijk', 'misdadig', en 'verraderlijk.' Het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet beschermt de meningsvrijheid en der persvrijheid. De Espionage Act zou daar nooit mee in strijd mogen zijn, vinden steeds meer mensen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Het is zeer wel mogelijk dat de zaak tegen Assange uiteindelijk resulteert in verandering van de Espionage Act zodat journalisten in de toekomst niet meer vervolgd kunnen worden voor het doen van hun werk. De enigen die daar erg op tegen zijn, zijn deepstaters van de CIA en NSA, en natuurlijk hun marionetten in de politiek en media. Helaas gaat het dan niet om grote aantallen mensen, maar wel om mensen met erg veel macht en invloed.