Dennis Schouten, medepresentator van Roddelpraat, heeft gisteravond voor een grote schok gezorgd onder Roddelpraat kijkers. Hij heeft de lancering van zijn memoires namelijk gebruikt om aan te kondigen dat hij al jaren bijzonder depressief is. Zijn situatie is zo erg, zegt hij, dat hij besloten heeft om de stekker er zelf uit te trekken. Nu nog niet meteen, maar wel op den duur.
Op Instagram legt Schouten ook uit wat er met hem aan de hand is. Hij heeft op deze jonge leeftijd een boek geschreven over zijn leven zodat mensen weten wat hem overkomen is, hoe hij zijn leven geleid heeft... en waarom hij altijd worstelt om gelukkig te zijn.
"Op papier heb ik een ontzettend goed leven, maar in de praktijk voel ik mij zelden gelukkig," schrijft hij daar in een herhaling van woorden die hij tijdens de uitzending ook sprak. "Gevoelens van leegte, eenzaamheid en onrust hebben de overhand. De laatste jaren zijn deze negatieve gevoelens - die heel veel energie kosten - verergerd."
Denk je aan zelfdoding? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.
Volgens Schouten heeft hij er alles aan gedaan om gelukkig te worden, maar zijn z'n hersenen mogelijk beschadigd door jarenlang medicijngebruik (op experimentele basis) door zijn moeder die hem als zieke behandelde terwijl hij dat niet was. Dat zegt Dennis, tenminste. Om dit te overkomen heeft hij therapie gehad, medicijnen gebruikt (ongetwijfeld iets als Prozac), en zo verder. Daarom wil hij "deze rit niet meer uitzitten."
"Ik schaam me naar mensen die graag willen leven, ernstig ziek zijn en die deze optie niet (meer) hebben," zegt Schouten daarover. "Maar, ik voel me niet verplicht om te leven. Wel voel ik mij verantwoordelijk om anderen niet zomaar alleen achter te laten. Ik ga nog enkele jaren mee om alles en iedereen dat me lief is goed achter te laten. Daarna neem ik de regie over mijn eigen leven."
Natuurlijk is het vreselijk dat hij zich zo voelt. Maar er is ook kritiek op zijn aankondiging en op de wijze waarop daarop geregeerd wordt. Er zijn namelijk nogal wat mensen die net doen alsof het heel normaal is dat zo'n jongen als hij "over een tijdje" - hij zegt niet wanneer, maar wel dat het vrij snel zal zijn - uit het leven zal stappen. "Ik begrijp je keuze" en dat soort gestoorde opmerkingen van mensen die zo ver van de oude waarden en religie af zijn gekomen dat ze eigenlijk geen waarde meer zien in een mensenleven.
Dat vinden veel mensen die wél waardering hebben voor individuele mensenlevens, tenminste. De streng katholieke Tom Zwitser bijvoorbeeld. Die schrijft op X: "Over de bizarre zelfmoordaankondiging van Dennis Schouten gisteren, die het verwoordt alsof hij een relatie uitmaakt: 'ik wil niet meer met mezelf verder op deze manier'. M.a.w. hij moet gewoon behandeld worden voor een narcistische persoonlijkheidsstoornis."
Het was inderdaad verbazingwekkend om te zien hoe Dennis dit gisteren zei - en hoe veel mensen erop reageerden. Deze jongen moet hulp hebben. Dat een vent van zijn leeftijd die hardop zegt moet direct aanleiding zijn voor de mensen die van hem houden om in te grijpen.
Schouten is al tijden destructief bezig. Hij is ongelooflijk goed in iets op te bouwen, maar vervolgens vernielt hij het ook zomaar weer. Dat geldt zowel voor werk als persoonlijke relaties.
Wat hij zegt over zichzelf - dat hij niet in staat is om geluk te voelen - klopt dus vast. Maar het is bizar dat dit zo bespreken en gedaan wordt. Op een toon alsof het allemaal maar normaal is - en op een manier die met name kwetsbare jongeren de indruk zal geven dat "er tussen uit stappen" eigenlijk wel prima is.
"Ach germ, wat vreselijk voor je, maar ja het is jouw keuze. Ik respecteer die," is de algemene reactie, wat knots is. De reactie hoort te zijn: je bent een gezonde jongen, je hebt heel veel moois in je leven. En wij gaan jou NOOIT opgeven. We gaan nog veel meer dingen proberen, met medicijnen en andersoortige aanpakken.
Want hij zegt wel dat hij "alles" geprobeerd heeft, maar in de commentsecties bij Roddelpraat zijn er terecht mensen die hem toevertrouwen dat zij ook dit soort problemen hebben, maar dat een andere manier van leven heel erg helpt. Gezond eten, bijvoorbeeld. Veel sporten. Van de alcohol en drugs afblijven. Er verschijnen regelmatig beelden van Dennis die erop los leeft in de kroeg of disco. Het is aangetoond dat mensen die last hebben van depressie alleen maar erger worden door alcohol (en de meeste drugs)!
Daarnaast is het duidelijk dat Schouten lijdt aan een leegte in zichzelf. Een leegte die niet opgelost kan worden door materiële goederen - maar alleen door God. Dat mogen we tegenwoordig geloof ik niet hardop zeggen - je moet alleen zeggen dat iemand het 'recht' heeft om zijn eigen leven te beëindigen en daar 'compassie' mee te hebben door het te accepteren - maar dat maakt het niet minder waar.
Talloze mensen hebben de worsteling gehad die Dennis heeft. Ik kan er zelf over meepraten. Tot ergens in mijn twintiger jaren was ik nooit gelukkig, ook door chemische issues in de hersenen (gevolgen van onbehandelde epileptische aanvallen als baby). Medicatie heeft daar vanaf mijn 22e ongeveer langzaam verandering in gebracht, gecombineerd met filosofie. Maar het is pas de laatste jaren (ik word dit jaar 40) dat ik kan zeggen dat ik kalm en gelukkig ben - en kan zijn. De man die ik nu ben herkent de jongen die ik in ieder geval voor mijn dertigste was niet eens.
Het was een langzaam proces. Nu ik erop terugkijk zie ik dat het echt heel langzaam is gegaan. Maar elk klein beetje hielp. Medicijnen, filosofie, het hebben van een eigen gezin (ook heel belangrijk!), en religie.
Denk je aan zelfdoding? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.
We hebben allemaal een kruis dat we moeten dragen, Dennis. Dit is jouw kruis. Maar je kunt er betekenis in vinden. Als je dat doet heb je een eerste stap gemaakt op weg naar een toekomst die mooi is, die waarde voor je heeft. Andere strategieën die echt heel nuttig zijn voor mensen die hebben wat jij hebt? CBT (gebaseerd op de filosofie van het Stoïcisme), katholicisme (geloof), en vooral ook: ophouden met zogenaamde 'feestjes' en zoveel mogelijk sober leven.
Je kan best alcohol drinken af en toe, maar doe het niet regelmatig. En ja, probeer ook verschillende soorten medicijnen. Nederlandse artsen zijn erg terughoudend (en ronduit achterlijk vaak), maar in het buitenland zijn ze vaak veel beter. Ga dus eens naar het buitenland en probeer daar oplossingen te vinden, inclusief medicatie die je in Nederland niet krijgt voor wat jij hebt - én hersenscans, etc.