In een wereld waar de vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht is, is het schokkend om te zien hoe Aylin Fakili, een 25-jarige vrouw, door haar werkgever FunX aan de kant is geschoven vanwege haar persoonlijke overtuigingen. De beschuldiging? Haar collega's zouden zich 'onveilig' voelen in haar aanwezigheid.
Fakili, een vrouw die niet bang is om haar mening te delen, heeft een aanzienlijke aanhang op TikTok, waar ze haar standpunten over diverse onderwerpen uiteenzet. Van de coronamaatregelen tot hedendaags feminisme, transgender-activisme, en '
woke' cultuur, Fakili is niet bang om haar stem te laten horen in de tumultueuze cultuuroorlog die momenteel woedt.
Haar standpunten, die sterk afwijken van de mainstream, zijn onmiskenbaar conservatief. Ze is een Turks-Nederlandse moslima die soms ideeën propageert die door critici als samenzweringstheorieën worden bestempeld. Maar zoals Fakili zelf
zegt tegen Wierd Duk: "Ik dring niemand mijn mening op en ik deed mijn werk goed, daar was iedereen het over eens."
Fakili's ontslag bij FunX, een radiostation dat zich profileert als een 'urban' platform dat 'inclusief' en 'divers' wil zijn, is een ironische wending. Ze was aangenomen als videoproducent, en haar sociale media-activiteiten, waaronder haar TikTok-video's, waren bekend bij haar werkgever.
Fakili's ontslag is niet te wijten aan haar prestaties op het werk, maar puur aan haar persoonlijke overtuigingen. Ze werd beschuldigd van het creëren van een 'onveilige' omgeving voor haar collega's vanwege haar uitspraken op TikTok. Maar zoals Fakili terecht opmerkt, is het niet haar verantwoordelijkheid om de emoties van haar volwassen collega's te reguleren.
Fakili's situatie is een verontrustend voorbeeld van hoe de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt. Ze is niet de eerste persoon die op het werk wordt berispt vanwege uitspraken op sociale media, maar in haar geval was er geen sprake van agressie, schelden, oproepen tot geweld of ongepast gedrag.
Het is duidelijk dat FunX's streven naar 'diversiteit' en 'inclusiviteit' niet van toepassing is op afwijkende, niet-woke meningen. Fakili's ontslag roept de vraag op: valt haar mening niet ook onder diversiteit?
(Het artikel gaat verder onder deze oproep) De censuur van alles en iedereen dat niet extreem Woke is wordt steeds extremer. Bij De Dagelijkse Standaard staan we pal tégen die censuur. We zijn uitgesproken anti-woke en verklaren Woke zelfs de figuurlijke oorlog. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig, want ook wij worden getarget om onze mening. Steun ons daarom, doneer via BackMe, en help DDS Woke aan te pakken! Fakili ziet zichzelf als het slachtoffer van een 'bedenkelijke' ontwikkeling. Ze noemt het censuur. De grenzen van wat mensen 'mogen' denken worden steeds smaller. Het is een trieste en angstaanjagende ontwikkeling dat iemand wordt gestraft en geschoffeerd bij de Publieke Omroep, omdat haar levensvisie niet overeenkomt met die van een kleine minderheid.
Het is tijd dat we opstaan tegen deze verstikkende censuur en de vrijheid van meningsuiting verdedigen. Niemand zou moeten vrezen voor zijn baan vanwege zijn persoonlijke overtuigingen.