Het koopkrachtpakket van het kabinet leidt er volgens het Centraal Planbureau (CPB) toe dat zo'n 500.000 minder mensen onder de armoedegrens terechtkomen. In plaats van de verwachte 1,3 miljoen zullen dat er 'nog maar' 830.000 zijn.
Het CPB heeft onder andere gekeken naar: de verhoging van het minimumloon; de zorgtoeslag en de huurtoeslag; de energietoeslag voor kwetsbare huishoudens en; de verlengde verlaging van de brandstofaccijnzen, meldt de NOS. Het 'prijsplafond' voor de energierekening is natuurlijk nog niet in deze cijfers meegenomen, omdat het kabinet dit pas op het allerlaatste moment heeft besloten.
Nou zou je denken dat die 830.000 mensen die onder de armoedegrens terechtkomen misschien dus nog wel lager uit zal vallen, maar dat is allerminst zeker. Als de energieprijzen ook na 2023 hoog blijven kan het zomaar zijn dat die groep gelijk blijft of zelfs weer groter wordt. En die kans is aanzienlijk als de oorlog in Oekraïne voort blijft duren.
Het probleem voor heel Nederland wordt nog eens verergerd door het feit dat het begrotingstekort fors is gestegen bij de overheid. De miljarden euro's die nu zullen worden gebruikt voor het dempen van het koopkrachtverlies, komen grotendeels uit eigen zak van de burger. Energiebelasting en accijns hebben de staat miljarden opgeleverd en dat geld wordt nu hiervoor gebruikt. Komende jaren zal de overheid dat geld op één of andere manier toch weer ergens vandaan moeten halen, vooral als de energieprijzen toch weer flink dalen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Maar waar moet dat geld vandaan komen? Het mkb krijgt te weinig steun en de personeelskosten worden hoger. Dat betekent dat veel bedrijfjes kapot zullen gaan en er minder geconsumeerd zal gaan worden, omdat mensen komend jaar proberen te overleven. Vooral de mensen die het dit jaar nog redelijk ruim hadden worden geacht de zwaarste lasten te dragen. Het koopkrachtpakket klinkt weliswaar hoopvol, maar de financiële 'strijd' is nog lang niet voorbij.