Corrupte medewerkers Belastingdienst hebben vrij spel: zoekopdrachten niet terug te halen

Politiek10 okt 2022, 13:30

De Belastingdienst blijft het zorgenkindje van de Rijksoverheid. Er blijven maar lijken uit de kast vallen. Het NRC meldt dat de Belastingdienst niet kan achterhalen welke informatie corrupte medewerkers hebben opgevraagd.

Weer een tegenslag voor de Belastingdienst. Door deze ontwikkeling wordt het onderzoek naar corruptie binnen de dienst bemoeilijkt. Er worden 900 verschillende systemen gebruikt, die meestal niet aan elkaar zijn gekoppeld en er worden vaak ook geen zogenoemde 'loggegevens' van zoekopdrachten bijgehouden. Daardoor blijft het vaak onduidelijk welke adresgegevens, kentekens of financiële informatie via medewerkers van de dienst bij criminelen zijn terechtgekomen, schrijft het NRC.

Deze kwestie is aan het licht gekomen tijdens een onderzoek naar een Amsterdamse medewerker van de Belastingdienst. Als klap op de vuurpijl deze medewerker schijnt banden te hebben met de Mocro Maffia. Bij deze belastingmedewerker is thuis 920.000 euro cash aangetroffen. Justitie probeerde te achterhalen of dit geld mogelijk is verdiend met het verkopen van informatie aan criminelen. Helaas was dit niet te achterhalen door de afwezigheid van loggegevens.

Wat een bananenmonarchie is dit land toch geworden. Corruptie viert hoogtij na twaalf jaar Rutte. In een reactie zegt de Belastingdienst tegen NRC dat het inderdaad lastig is om alle handelingen van medewerkers te achterhalen. Als het nodig is kan er wel "goed onderzoek" plaatsvinden, zegt de dienst. Wat "goed onderzoek" inhoudt dat houdt de Belastingdienst in het midden. Gelukkig kan er wel worden vastgesteld tot welke informatie de verdachte medewerker toegang had. Het staat als een paal boven water dat overheid en ICT geen gelukkig huwelijk is. 

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

900 verschillende systemen is natuurlijk absurd. Blijkbaar veel ook nog eens tailor made (anders konden ze eenvoudig gekoppeld worden), dus lastig te updaten. Bij de politie staan de logs gewoon aan, die kunnen dus nagaan wie er gezocht heeft op welke gegevens. Dit riekt naar onwil.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten