De oppositie in de Tweede Kamer heeft aangedrongen op een debat over de acties van verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). Een onthulling van Nieuwsuur bracht aan het licht dat zij al vanaf het begin van de formatie in 2021 voormalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt als een probleem en een risico voor de stabiliteit van het toekomstige kabinet beschouwden.
Deze onthulling heeft geleid tot een oproep van PVV-leider Geert Wilders voor het onmiddellijke aftreden van minister Ollongren. “We worden geregeerd door ministers die keer op keer schaamteloos liegen tegen de Kamer en het Nederlandse volk. Rutte, Ollongren, het is één pot nat. Alleen het behoud vd macht en hun eigen baantje boeit ze. Ze moeten nu weg. In ieder ander land hadden ze allang moeten aftreden.”
Na hun benoeming voerden de verkenners volgens Nieuwsuur een vertrouwelijk gesprek met de toenmalige Kamervoorzitter Khadija Arib. Tijdens dit gesprek verzochten ze op 19 maart om extra tijd om te onderzoeken of Omtzigt (destijds CDA-Kamerlid, nu onafhankelijk Kamerlid) mogelijk meer stemmen zou krijgen dan CDA-leider Wopke Hoekstra. Op 26 maart werd duidelijk dat Omtzigt weliswaar veel stemmen kreeg, zij het minder dan Hoekstra.
Uit aantekeningen van een ambtenaar blijkt nu dat Jorritsma tijdens het gesprek met Arib heeft gezegd dat Omtzigt een probleem vormde en onhoudbaar was. Dit is echter niet de taak van verkenners in die fase van het formatieproces. Hun taak is om met fractievoorzitters te bespreken welke samenwerkingen mogelijk zijn of juist niet. Overleg over individuele Kamerleden of mogelijke coalities is ongebruikelijk. Opmerkelijk genoeg weigerde Arib het verzoek om verlenging.
Omtzigt heeft via Twitter gereageerd en benadrukt dat het "overduidelijk" was dat er veel over hem gesproken werd na de val van het kabinet. Hij beweert dat de verkenners dit altijd hebben ontkend, zelfs tegenover hem, maar dat dit altijd al zeer ongeloofwaardig was. Volgens Omtzigt raakt deze kwestie de kern van de Nederlandse politiek, namelijk machtsspelletjes in plaats van het oplossen van belangrijke en complexe vraagstukken, zoals de toeslagenaffaire, migratie, Groningen en de schrijnende woningnood.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.