Het is een verhaal dat de Nederlandse politiek al enige tijd domineert: de val van het kabinet Rutte IV. Een gebeurtenis die niet wordt gezien als een ongelukkig incident, maar als een zorgvuldig georkestreerd spektakel door premier Mark Rutte zelf. Volgens zijn coalitiegenoten heeft Rutte vanaf de eerste dag van de onderhandelingen over de asielcrisis, een crisis gecreëerd. De coalitiegenoten zijn klaar met Rutte's opportunisme, een term die niet lichtvaardig wordt gebruikt. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar de man die zij beschouwen als de veroorzaker van deze instabiliteit. In De Telegraaf
wordt Rutte door verschillende prominente politici van die partijen, waaronder ministers, beschreven als "een pyromaan die de boel in de fik zet en zich dan verbaast over de vlammen."
"Een pyromaan, die de boel in de fik zet en zich dan verbaast over de vlammen. Hij had al besloten dat het moest mislukken," aldus een minister. Deze metafoor voor Ruttes politieke manoeuvres geeft aan hoe diep de ontevredenheid en het wantrouwen binnen de coalitie zijn.
Deze ontevredenheid wordt nog versterkt door de beschuldiging dat Rutte de val van de coalitie in de schoenen wilde schuiven van de
ChristenUnie, iets wat de overige partijen onzinnig vinden.
Het Algemeen Dagblad
bericht eveneens over Rutte's grove houding. De term 'lomp' wordt gebruikt om zijn gedrag te omschrijven. Een lid van
D66 zou Rutte zelfs hebben toegeschreeuwd: "Doe even normaal! Dat kan je na zeven jaar coalitie niet maken!" Het incident is representatief voor de groeiende frustratie en woede binnen de coalitie.
Een andere minister beticht Rutte van het voorbereiden van zijn verkiezingscampagne, hij zegt dat Rutte "woordvoeringslijntjes oefent voor de verkiezingscampagne." Dit suggereert dat Rutte's handelingen niet worden gedreven door het belang van het land, maar door persoonlijk politiek gewin.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites. Samengevat is het beeld dat de coalitie schetst van Rutte er een van een opportunistische leider, die persoonlijke ambities boven de belangen van het land stelt. Zij zijn ervan overtuigd dat de val van het kabinet Rutte IV niet voortkomt uit overwegingen van het landsbelang, maar uit zijn eigen belang. Volgens hen is het Ruttes strategie om de verkiezingen te winnen door de regering te laten vallen.
In het verleden is Rutte altijd weggekomen met dit soort vieze spelletjes. Is dat nu weer zo, of wordt hij nu dan ein-de-lijk aangepakt?