Caroline van der Plas vindt het helemaal geen goed idee om een kiesdrempel in te voeren. Want, stelt ze, dit zou er bijvoorbeeld voor zorgen dat de SGP verdween; een partij die in de Kamer wel degelijk waardevol werk doet.
In het Algemeen Dagblad van vandaag is er maar weer eens een oproep van een 'expert' om 'versnippering in de politiek' tegen te gaan. Want die versnippering zou volgens Joop van den Berg (emeritus hoogleraar) een enorm groot probleem zijn.
Zijn oplossing? Een kiesdrempel. Van maar liefst 5 zetels. Als een partij geen 5 zetels behaalt komt de partij helemaal de Tweede Kamer niet in. De 'vrijgekomen zetels' worden daarna verdeeld onder de partijen die er wél in zijn geslaagd 5+ zetels te bemachtigen. Op die manier worden zij dus groter.
Caroline van der Plas (BBB) vindt dat geheel terecht een waardeloos idee.
"Ik ben juist vaak bij commissiedebatten en zit in diverse werkgroepen," zegt ze over de kritiek van de hoogleraar op kleine fracties die volgens hem toch niet echt actief meedoen in de Tweede Kamer. "En een kiesdrempel van 5 zetels? Zou betekenen dat SGP die al 100 jaar in de Kamer zit zou verdwijnen."
"Slecht idee van Van den Berg," concludeert ze dan ook. Vervolgens geeft ze hem een tip om beter te leren begrijpen hoe het er écht aan toe gaat in het parlement: "Loop maar eens een dagje mee."
Natuurlijk is het niet verrassend dat het mediakartel en het partijkartel een dergelijke kiesdrempel wel zien zitten. Als je een kiesdrempel invoert wordt het immers veel moeilijker voor nieuwe partijen om in de Kamer te komen. Dit betekent dat het partijkartel zich minder zorgen hoeft te maken over nieuwe opkomende partijen. Je bevriest de markt als het waren.
Daar komt bij dat een drempel van vijf zetels betekent dat een flink aantal kleinere partijen die er nu in zitten en die geen deel uitmaken van het partijkartel per direct verdwijnen. DENK, bijvoorbeeld. De SGP. BIJ1. DENK en BIJ1 zijn partijen die 'kiezers weghalen' bij GroenLinks en D66, en misschien de PvdA. Schaf je die partijen feitelijk af door een kiesdrempel van 5 zetels in te voeren, dan krijgen die partijen er gratis en voor niets een leuk aantal zetels bij. En dat is dan ook nog eens zonder de 'restzetelbonus' die partijen in een dergelijk systeem krijgen.
Kortom, het gaat natuurlijk helemaal niet om "versnippering." We zien dat het partijkartel tóch wel zaken met elkaar doet, en alles doet wat het wil. Het gaat er echt puur om dat het partijkartel het fijn vindt dat er kritische partijen in de Kamer zitten, en die daar dat kritische geluid kunnen laten horen... en dat het kartel meer zetels en dus nóg meer macht wil hebben.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Een partij als FVD zou vrijwel zeker wél terugkomen in het parlement, die is groot genoeg geworden de afgelopen jaren. Met een achterban die significant, gepassioneerd én loyaal is. Maar al die andere clubs die het leven soms óók lastig maken voor het kartel, tja, die komen te verdwijnen bij een kiesdrempel van 3 procent (5 zetels).
Dit betekent dat we natuurlijk ten koste van alles moeten voorkomen dat zo'n kiesdrempel er komt. De democratie is nu al bijna niet-bestaand, en de rechtsstaat is al helemaal afgeschaft. Als zo'n kiesdrempel er komt wordt het allemaal nóg erger... en is Nederland werkelijk verloren.