"Respectloos." "Haatzaaiend." Dat waren manieren waarop de media en critici reageerden op protestborden van Farmers Defence Force (FDF). Caroline van der Plas van BBB denkt daar heel anders over. Want, zegt ze tegen De Dagelijkse Standaard, "#stemzeweg" gebruiken is misschien "scherp," maar haatzaaiend zeker niet.
Het was De Gelderlander die gisteren groots uitpakte met een verhaal waarin FDF beschuldigd werd van haatzaaien en respectloos gedrag. Dit omdat de boerenorganisatie overal langs snelwegen borden en spandoeken heeft geplaatst met de tekst "18-plus stemmen dus" en "#stemzeweg." Daarbij staan de logo's van VVD, D66, ChristenUnie en het CDA met een kruis erdoor.
BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas is het niet eens met die kritiek op de actie van de wanhopige boeren. "De vrijheid van meningsuiting," zegt Van der Plas tegen De Dagelijkse Standaard, "moeten we koesteren. Als je het ergens niet mee eens bent, moet je in debat gaan. Daarbij mag je scherp zijn."
Dat, zegt ze, is hier het geval. "Ik lees nergens op het doek oproepen tot geweld of haat. Ik snap dat er mensen zijn die deze spandoeken niet kunnen waarderen." Dat zal met name gelden voor CDA'ers - die zien hun aanhang op het platteland razendsnel afnemen en zullen vrezen dat deze spandoeken voor een nog grotere afkalving van support voor ze zorgen. In die hoedanigheid zijn christendemocraten ongetwijfeld extra gevoelig voor dit soort acties.
"Maar mensen moeten er gewoon over in discussie gaan met elkaar in plaats van meteen te roepen dat het haatzaaien is," sluit Van der Plas af over de spandoeken in kwestie.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
FDF-voorman Mark van den Oever vindt ook dat er niets is met de actie. "Het kabinet zoekt al vier jaar de confrontatie," zegt hij. "Nu is het onze tijd."
In andere Westerse landen wordt het als volkomen normaal beschouwd dat organisaties en individuele burgers zich actief met politieke campagnes bemoeien - en dat vaak op uitgesproken wijze. Met name in Engeland kan het politieke debat uiterst fel zijn, en dat geldt ook voor Duitsland en Frankrijk.