Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) zal tijdens het dekolonisatiedebat vandaag pleiten voor een diepgaand onderzoek naar de Bersiap-periode. Deze gruwelijke periode vond plaats in het voormalige Nederlands-Indië, waar grootschalige genocide werd gepleegd tegen (Indische) Nederlanders, evenals tegen Chinezen en Molukkers. Van Haga is van mening dat er in het huidige "sorry-tijdperk" te weinig aandacht is voor het leed dat Nederlanders destijds is aangedaan.
De Bersiap-periode begon direct na de Tweede Wereldoorlog, waarin (Indische) Nederlanders gevangen waren genomen in de Jappenkampen. Tussen augustus 1945 en maart 1946 werden vele duizenden (Indische) Nederlanders, Chinezen en Molukkers vermoord door jonge vrijheidsstrijders die vreesden voor de terugkeer van de koloniale bezettingsmacht. De naam "Bersiap" komt van de strijdkreet van deze gewelddadige jongeren, wat vrij vertaald betekent: "Sta Paraat" of "Wees waakzaam."
Van Haga is van mening dat het onderzoek naar het geweld dat Nederlandse militairen in de voormalige kolonie hebben gepleegd te eenzijdig is. Hij benadrukt dat het immense leed van verkrachting, marteling en moord tijdens de Bersiap-periode door Indonesische vrijheidsstrijders op grote schaal onderbelicht blijft. Volgens Van Haga is dit onacceptabel, en daarom pleit hij voor een uitgebreid onderzoek naar de Bersiap. Hij benadrukt dat dit onderzoek zal bijdragen aan een evenwichtige geschiedschrijving en recht zal doen aan het leed van de Indische- en Molukse gemeenschap. Daarnaast vraagt Van Haga naar de huidige stand van zaken met betrekking tot de komst van het Bersiap-monument, waarvan het Hart voor Den Haag-raadslid Richard de Mos is toegezegd.
Een ander punt dat Van Haga aanstipt, is zijn onbegrip over de rehabilitatie van deserteurs. Hij noemt het "onbespreekbaar" dat deserteurs worden gerehabiliteerd, omdat dit volgens hem een enorme klap zou zijn voor de uitgezonden militairen en hun families. Hij wijst erop dat Nederlandse militairen in opdracht van de Nederlandse regering een einde hebben gemaakt aan de Bersiap-periode. In dat kader vindt hij het onbegrijpelijk dat de schadevergoedingsregelingen voor Indonesiërs laagdrempelig zijn en worden verlengd tot 2030. Van Haga benadrukt dat de Indische- en Molukse gemeenschap daarentegen vorige week opnieuw teleurgesteld werd toen de backpay-regeling werd verworpen, waardoor zij geen compensatie ontvangen voor geleden schade.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.