Uit een onderzoek van EenVandaag onder bijna 1.500 mensen met een Afro-Surinaamse en Caribische achtergrond blijkt dat zij graag willen dat Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden wordt herdacht, een nationale vrije dag wordt. Daarnaast verlangen zij excuses van koning Willem-Alexander voor het slavernijverleden. Volgens hen hebben de verklaringen van premier Rutte en het herdenkingsjaar tot nu toe niet voldoende erkenning geboden voor dit beladen verleden.
Zeven op de tien ondervraagden vinden dat de koning zich moet verontschuldigen. Hoewel premier Rutte dit al in december heeft gedaan, leggen de respondenten uit waarom excuses van de koning voor hen van grote betekenis zouden zijn. "Nederland heeft een koloniaal verleden en de koninklijke familie heeft daarin ook een rol gespeeld." De excuses van de koning zijn niet alleen van belang voor degenen die nog steeds onvoldoende erkenning ervaren voor het slavernijverleden. Men verwacht ook dat dit een impact zal hebben in de voormalige koloniën: "In Suriname en Caribisch Nederland hecht men daar zeer veel waarde aan. Voor de oudere generatie betekent dit een emotionele erkenning van het geleden leed."
Na het evalueren van de excuses die premier Rutte namens de regering maakte aan het einde van vorig jaar, tonen de respondenten een gematigd positieve houding. Iets meer dan de helft (58 procent) is te spreken over de toespraak waarin Rutte zijn verontschuldigingen aanbood namens de Nederlandse regering en benadrukte dat zijn excuses een komma, en geen punt, moesten zijn. Ongeveer drie op de tien respondenten hebben negatieve herinneringen aan de verklaring, terwijl de rest het moeilijk vindt om een oordeel te geven.
Deelnemers benoemen de moeizame weg die naar de excuses heeft geleid en zijn van mening dat de verontschuldigingen te laat kwamen. Desondanks vonden zij de toespraak zelf "(geloof)waardig" en "onverwacht indrukwekkend". "Een prachtige toespraak. Hij heeft goed geluisterd naar de juiste adviseurs. De zin in Papiamento raakte me het meest," aldus een van de ondervraagden. Ook beschouwen zij de excuses als een goed begin, maar stellen zij dat er pas voldoende erkenning zal zijn wanneer de beloftes uit Ruttes toespraak daadwerkelijk worden ingelost.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.