De geschiedenis van Indonesië verdient een belangrijke plek in het Nederlandse onderwijs, volgens een recent advies aan het kabinet. In het verplichte voortgezet onderwijs, vooral in het vmbo, kan winst behaald worden door leerlingen te onderwijzen over de Nederlandse slavernij en de Indonesische onafhankelijkheid. Het advies benadrukt echter dat het onderwijs niet overspoeld moet raken door sociale wensen. Het is belangrijk dat de geschiedenis van Indonesië (Nederlands-Indië red.) volledig verteld wordt, inclusief het hoofdstuk over de
Bersiap. Het is noodzakelijk om te leren van de geschiedenis, om ervoor te zorgen dat het zich niet herhaalt. Natuurlijk herhaalt de geschiedenis zich nooit omdat de omstandigheden en de hoofdrolspelers altijd anders zullen zijn.
De Bersiap was een cruciale gebeurtenis in de moderne geschiedenis van Indonesië en een belangrijk onderdeel van de strijd om onafhankelijkheid. Door het verhaal over de Bersiap weg te laten, wordt een belangrijk perspectief gemist om te begrijpen wat de politieke en sociale omstandigheden waren die leidden tot de
politionele acties in Nederlands-Indië. Hierdoor wordt het beeld van de gebeurtenissen en de achterliggende politieke motieven onvolledig en beperkt, en is het moeilijker om de context te begrijpen en waardevolle lessen te trekken uit het verleden.
Echter, sommigen betwijfelen of het kabinet begrijpt wat het advies probeert te communiceren. Er wordt beweerd dat het kabinet misbruik maakt van het schoolvak geschiedenis om zijn totalitaire agenda door te drukken. Het is belangrijk dat de geschiedenis van Nederlands-Indië op een juiste en eerlijke manier onderwezen wordt aan de volgende generaties zonder de globalistische politieke boodschap erin te verwerken.
De Federatie Indische Nederlanders is erg duidelijk in hun reactie over dit nieuws. ''Volgens Bussemaker moet het onderwijs meer aandacht geven voor voormalig Nederlands-Indië. Tegelijkertijd zouden termen als 'Nederlands-Indië' en 'Indisch' in de ban moeten, want koloniaal. Het toont opnieuw aan hoe de post-koloniale discussie is gekaapt door anti-kolonialen activisten.'' aldus de Federatie Indische Nederlanders. Dat is inderdaad de bijsmaak die je krijgt bij dit nieuws. Nederland geeft hiermee de Indische gemeenschap weer een trap na. Zij krijgen niet de respect die zijn verdienen.