screen shot 2024 02 16 at 111635jpg

-Serre Verweij- Demissionaire regering negeert alweer de Kamer, zegt WHO-verdrag te zullen steunen

Opinie15 mei , 21:00
Alhoewel kabinet Rutte IV demissionair is en nog slechts 42 zetels overheeft in de Tweede Kamer, wil de regering toch nog even een nieuw, ingrijpend, pandemieverdrag van de World Health Organization (WHO) ondertekenen. Zo zien we weer, dat in de praktijk niet de PVV het parlement, de democratie en de rechtsstaat aanvalt, maar VVD, D66 en het CDA.
De Tweede Kamer had met een meerderheid de regering opgedragen het verdrag niet aan te nemen. Voormalig staatssecretaris en Tweede Kamerlid Mona Keijzer (BBB) diende, samen met Tweede Kamerleden van NSC en PVV, een motie in voor uitstel van de stemming over dit verdrag eind mei. 87 Tweede Kamerleden stemden voor. Ook nu weer wil een dienstdoende minister van Ruttes ploeg zich echter niets aantrekken van de volksvertegenwoordiging. Om de kritieken van de Tweede Kamer terzijde te kunnen schuiven beroept Pia Dijkstra (D66), demissionair minister voor Medische Zorg, zich op consensus die zou bestaan binnen de EU. Het kabinet verwacht dat alle 194 staten verbonden aan de WHO het pandemieverdrag binnenkort zullen goedkeuren en dus ook Nederland, ondanks de officieel uitgesproken, tegenovergestelde wens van de Kamer.
Wanneer de Nederlandse staat zich bindt aan dergelijke verdragen gaan rechters ze vaak aanhalen om politieke kwesties te bepalen, zoals eerder al gebeurde tijdens conflicten omtrent klimaatbeleid. Ruttes regering gaat zo door met het uithollen van de natiestaat en het verschuiven van het politieke machtscentrum naar ondemocratische internationale instellingen. Het verdrag kan ertoe leiden dat WHO-adviezen bindend worden en de basis gaan vormen voor toekomstige lockdowns, reisbeperkingen, verplichte vaccinaties en het opleggen van medische paspoorten. De WHO was in 2022 al betrokken bij vaccinatie-paspoorten binnen de EU. Een grotere rol voor de WHO werd in 2020 al bevorderd door de president van de Europese Raad, Charles Michel, door diens nadruk op gecoördineerde acties en bepleiten van bindende internationale regels.
Tories in het Verenigd Koninkrijk waarschuwden vorig jaar al tegen het gevaar van toekennen van zo’n bindende autoriteit aan de WHO. Ook in de VS hebben 49 senatoren president Biden gevraagd dit verdrag niet te steunen, omdat de WHO volgens hen volledig faalde bij het omgaan met de coronacrisis.
Volledig verwerpen van dit verdrag lijkt een van de prioriteiten waaraan de volgende regering aandacht moet gaan geven. Het feit dat de demissionaire regering openlijk de Kamer wil negeren bij zulke belangrijke kwesties vormt genoeg reden voor een onmiddellijke motie van wantrouwen. De BBB heeft al een spoeddebat geëist met de D66-minister over het nu al gaan instemmen met het verdrag en dit verzoek is aangenomen. We zullen zien of NSC zich kritisch zal opstellen tegenover het verdrag wanneer ze deel wordt van een nieuwe regering of dat ze het voormalige VVD-kabinet zal steunen bij het negeren van de kiezer.
Het demissionaire kabinet lijkt niets van haar fouten tijdens de coronacrisis te hebben geleerd en gaat door met het ondermijnen van onze vrijheden in de naam van de volksgezondheid. Het totalitaire en incompetente beleid van Rutte III en IV heeft jongeren geïsoleerd en mentale problemen opgeleverd, ouderen alleen doen sterven en MKB-bedrijven massale schulden opgeleverd. De samenleving is nog steeds niet volledig hersteld van de gevolgen van de rampzalige beslissingen die zijn genomen. Nederlanders zullen echter waarschijnlijk nog een paar jaar moeten wachten op de resultaten van een parlementaire enquête naar de aanpak van de coronacrisis.
De WHO is overigens ook al omstreden wegens andere kwesties, bijvoorbeeld dat de organisatie seksuele voorlichting voor zeer jonge kinderen, waaronder zelfs kleuters, bepleit. In haar richtlijnen wordt onder meer ook aangeprezen om peuters voor te lichten over masturbatie en genderidentiteiten.
De auteur van dit stuk is Serre Verweij. Je kunt hem volgen op X.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten