-Frits Bosch- Zijn Italiaanse, Duitse, Britse en Spaanse banken nu aan de beurt om door het putje te gaan?

Opinie01 apr 2023, 9:00

De gedachte lijkt post te vatten dat één bankencrisis bezworen is na de overname van Credit Suisse door UBS. Dat is maar schijn.

Credit Suisse, sinds 1856, bestaat niet meer. Wie volgt? Italiaanse banken zijn prima kandidaten om opgedoekt te worden, hoewel ook een aantal Spaanse banken ook fragiel zijn. Italiaanse banken zijn notoir zwak met te veel ‘non performing loans’ ten opzichte van het eigen vermogen. Logisch lijkt dat er overnames in Italië gaan plaatsvinden, maar dan moet er wel eerst boekenonderzoek, ‘due diligence onderzoek‘ plaatsvinden van de kredietportefeuilles, wat in Italië een lastige klus is en veel tijd vergt. Er vindt daar valsheid in geschrifte plaats. UBS heeft Credit Suisse voor 2 miljard euro overgenomen. Dat is een fooi. Maar wie heeft nog animo om Italiaanse “rommel” en “risico’s” over te nemen in een economisch moeilijke tijd. Nederlandse pensioenfondsen zaten voor een klein half miljard in SVB en First Republic. Die hebben hun lesje geleerd zou je hopen.

Systeembanken kunnen failliet gaan. Als de crash groot genoeg is kan geen overheid meer dekking geven. Een dergelijke ramp riskeert een kettingreactie te veroorzaken. Een “bankrun” zal desastreuze invloed op het publiek hebben. De ECB zal enorme bedragen moeten ophoesten om banken te garanderen en het kan de Euro doen instorten. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn zwakke banken en het is maar de vraag of de Bank of England zo’n crisis aankan. Recentelijk hebben we nog kunnen zien hoe fragiel de Bank of England is met de problemen rond premier Liz Truss. Duitse banken als Deutsche Bank en Commerzbank zijn al decennia zeer zwak.

De Italiaanse banken die onderuit gaan: BPER Banca, Banca Monte Pasco, Unicredit, Fineco Bank, Banca BPM. De koers van Fineco Bank is eerste kwartaal 2023 gedaald met -19%. Dit is verreweg de zwakste bank op basis van de koersfluctuaties. De koersen schommelen op enorm in Milaan.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Een bekende uitdrukking is dat als de rente stijgt en het wordt eb, je kunt zich wie zonder zwembroek heeft gezwommen. Dat zijn nogal wat bankiers. Als de rente verder stijgt zullen we zien welke banken het renterisico onvoldoende hebben afgedekt of konden geen tegenpartij vinden. Het is niet te hopen dat de Nederlandse belastingbetaler via de ECB er voor opdraait om systeembanken overeind te houden.

Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten