De spanningen tussen Hamas en Israel blijven doorgaan. Foto: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

Israëlische Troepen Omsingelen Rafah in Gaza, Bevolking Moet Evacueren

Midden-Oosten12 apr , 18:00

Op 12 april 2025 heeft het Israëlische leger aangekondigd dat het de stad Rafah in de Gazastrook volledig heeft omsingeld, als onderdeel van een militaire operatie om meer gebieden in het gebied onder controle te krijgen. De operatie gaat gepaard met evacuatiebevelen voor de bevolking van Rafah, die volgens het leger sinds 18 maart 2025 herhaaldelijk zijn uitgevaardigd. Honderdduizenden Palestijnen in Rafah worden hierdoor gedwongen te vertrekken naar een steeds kleiner wordend gebied, begrensd door de zee. Dit artikel geeft een overzicht van de situatie en de gevolgen voor de inwoners van Rafah.

Militaire Operatie in Rafah: Omsingeling en Evacuaties

Het Israëlische leger meldde op 12 april 2025 dat de omsingeling van Rafah is voltooid, een stad in het zuiden van de Gazastrook nabij de grens met Egypte. “De troepen van de 36e Divisie hebben de afgelopen 24 uur de aanleg van de Morag-route voltooid, waarmee Rafah en Khan Younis van elkaar gescheiden worden,” verklaarde het leger. Deze route verwijst naar een voormalige Israëlische nederzetting tussen de twee steden, die Israël al op 2 april begon in te nemen. Het doel van de operatie is om meer controle te krijgen over delen van Gaza, als onderdeel van een bredere militaire campagne.

Sinds de hervatting van de operaties in Gaza op 18 maart 2025, na het mislukken van een staakt-het-vuren in januari, heeft het Israëlische leger meerdere evacuatiebevelen uitgevaardigd aan de inwoners van Rafah. Dit heeft ertoe geleid dat honderdduizenden Palestijnen gedwongen zijn te vluchten. “De evacuaties dwingen de bevolking in een steeds kleiner wordend gebied, begrensd door de zee,” meldt Reuters. Rafah, dat een oppervlakte van ongeveer 60 vierkante kilometer beslaat, was voor veel Palestijnen een toevluchtsoord tijdens eerdere fasen van het conflict. Nu de stad omsingeld is, hebben de inwoners beperkte opties om te vluchten.

Impact op de Bevolking en Eerdere Operaties in Rafah

De situatie in Rafah heeft een aanzienlijke impact op de lokale bevolking. Volgens gezondheidsautoriteiten in het door Hamas bestuurde Gaza zijn sinds het begin van deze offensieve meer dan 50.000 Palestijnen omgekomen, voornamelijk vrouwen en kinderen. Daarnaast zijn grote delen van Gaza verwoest, en is het onduidelijk hoe of wanneer wederopbouw kan plaatsvinden, meldt PBS News.

Een inwoner van Rafah, Fatima Balah, vertelde NPR: “Ik ben al vier keer ontheemd in deze oorlog, en dit wordt mijn vijfde keer. Ik heb alleen maar ontberingen gezien”. Dit illustreert de zware tol die de evacuaties en het conflict eisen van de burgers.

Dit is niet de eerste keer dat Rafah het toneel is van militaire operaties. In mei 2024 begon Israël al een grote operatie in de stad, waarbij het de grensovergang met Egypte innam – Gaza’s enige niet door Israël gecontroleerde toegang tot de buitenwereld.

Tijdens die operatie werden grote delen van Rafah verwoest. Sinds eind maart 2024 zijn er ook bijna dagelijks luchtaanvallen geweest, waarbij volgens het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten bijna 300 Palestijnen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn omgekomen. De huidige omsingeling van Rafah is een voortzetting van deze eerdere acties.

Internationale Reacties en de Brede Context

De internationale gemeenschap heeft tot nu toe beperkt gereageerd op de recente ontwikkelingen in Rafah. Terwijl de EU en de VS in andere conflicten, zoals in Oekraïne, vaak een actieve rol spelen, blijft hun reactie op de situatie in Gaza relatief terughoudend. De VS blijft een belangrijke bondgenoot van Israël en levert militaire steun, terwijl de EU oproept tot een staakt-het-vuren maar weinig concrete actie onderneemt. Dit contrast roept vragen op over de consistentie van het internationale beleid ten aanzien van conflicten in het Midden-Oosten.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/

De situatie in Rafah blijft zich ontwikkelen, met onzekerheid over de toekomst van de stad en haar inwoners. Terwijl de militaire operaties doorgaan, wordt de humanitaire impact steeds groter, met een groeiend aantal ontheemden en slachtoffers. De internationale gemeenschap staat voor de uitdaging om een oplossing te vinden die verdere escalatie kan voorkomen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten