-Frits Bosch- Tom Naegels: “Vlaams Belang zijn historisch gezien geen nazi’s” (daarbuiten natuurlijk wel)

Opinie14 okt 2022, 15:02

In NRC Handelsblad wordt paginagroot het boek “Nieuw België” ,14-11-22, besproken van Tom Naegels. Zijn boek kreeg de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar. Ik weet niet wie die prijs geeft, maar het zegt wel wat over België. Interessant interview met Naegels in vele opzichten. Journalist Dennix Boxhoorn legt Naegels niets in de weg, hij zegt ja en amen. Naegels gaat tekeer tegen extreem rechts, Vlaams Blok en Vlaams Belang. Naegels: “Ik denk dat het historisch niet correct is om Vlaams Belang te vergelijken met nazisme.” Okay, “historisch” niet, maar daarbuiten blijkbaar wel. Misschien heeft Naegels wel een punt en is Vlaams Belang inderdaad met nazisme te vergelijken. Misschien zijn ze wel erger dan nazi’s. Ik kan het niet beoordelen want ik ken Vlaams Belang alleen van naam. Naegels: “ik voel een diepe afkeer van extreem rechts vanwege de waarden die ik belangrijk vind. Ik sta voor een tolerant, pluralistisch Vlaanderen waarin niet veel problemen worden gemaakt van de aanwezigheid van migranten” en “extreem rechts mensen menen dat je geen gemeenschap kunt opbouwen met mensen die etnisch verschillen.”

Is dat zo? Ik spiegel het aan mijn eigen vriendschap van veertig jaar met een donkere Surinamer. Hij was mijn beste vriend. Het was een vriendschap waarvan je zeker wist dat het er altijd zal zijn, wat er ook gebeurt, een zeldzame vriendschap. Geweldig! Zijn leven en de manier van zijn verscheiden heeft bij mij een diepe wond veroorzaakt met een rouw die niet overgaat. Ik heb me wel eens afgevraagd “Hoe komt het dat wij zulke goede vrienden zijn.” Ik heb me nooit afgevraagd: “Hoe komt het dat wij zulke goede vrienden zijn, TERWIJL JIJ ZWART BENT EN ETNISCH VAN MIJ VERSCHILT.” De gedachte alleen al vind ik weerzinwekkend. Welnu, waarom waren wij zulke goede vrienden? Ik denk dat het komt omdat we qua levenshouding en denkwereld op één lijn zaten, naast hobby’s, vrouw, kinderen en humor. De perfecte klik, wederzijds begrip. Hij was volkomen aangepast, werd niet gediscrimineerd, integendeel. Ik voelde me bij hem thuis. Veel samen meegemaakt, ups en downs. Dat is het blijkbaar de basis voor een gemeenschap kunnen vormen.

Ik ben tegen dwang bij integratie, het moet vanzelf gaan. Maar het is wel belangrijk dat het inderdaad gebeurt. En het gebeurt helaas te weinig. In Brussel en Antwerpen zijn getto’s waar het slecht toeven is voor autochtonen. Integratie zero. Dat is logisch, want naarmate meer moslims komen des te minder noodzaak ze voelen om te integreren. In Londen heerst in sommige wijken de sharia. Ze leven in een geheel andere wereld. We horen Naegels niet over de vreselijke Brusselse aanslagen en Brussel en Antwerpen als broeinest van aanslagplegers. Beide steden zijn geen schim meer van wat ze ooit waren: ratholes om van weg te vluchten. “Die aanslagplegers waren verwarde personen. Je mag anderen daar niet op aankijken! Dat is racistisch! Je mag niet generaliseren! Ook autochtonen zijn verward en doen vreselijke dingen”. Okay, message taken en ik zal dat niet doen. Maar de samenleving doet dat wel of je dat nu leuk vindt of niet.

Leest Naegels geen onderzoeken? Talrijk onderzoek van sociaal psychologen toont aan dat ‘soort zoekt soort’. Dat begint al bij kleuters. Blanke kleuters spelen meer met elkaar en minder met gekleurde kleuters en omgekeerd. Dat zet zich door naar volwassenheid. Maar dat speelt ook binnen etniciteiten. Wellicht heeft dit te maken met gevoelens van zoeken naar vertrouwdheid. We kunnen dat heel vervelend vinden, maar zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. We zoeken op wat ons vertrouwd is en waarmee we goed denken te kunnen sporen en scoren.

De Turk Ozök waarschuwt in De Telegraaf dat we te makkelijk omgaan met moslims, voor de sluipende opkomst van de politieke islam en voor de fanatieke moslims in ons parlement… ook dat was een paginagroot openhartig en zeer moedig interview , maar zul je never nooit in NRC tegenkomen, helaas.

We zien op tv een moslima volledig in zwart gekleed, zwarte lakens om zich heen gedrapeerd met enkel het gezicht vrij. Ze beklaagt zich over woonruimtegebrek, geldgebrek en discriminatie. De boodschap die zij afgeeft is: “mijn kleding roept weerzin op maar ik pas mij geheel niet aan, het is mijn recht om de kleren te dragen die ik wens.” Okay, dat is ook zo, maar het heeft consequenties want je bent niet alleen op aarde. Je leeft in een gemeenschap. Misschien denkt zij dat niet, maar allochtonen denken dat wel en vrouwen in Iran idem: “wij willen dat niet!” En dat is ook hun goed recht dat te denken. Wat mij betreft staat of valt het goed samengaan van westerlingen en niet-westerlingen met de bereidheid je aan te passen bij de cultuur die je gastvrijheid verschaft: “be with the Romans, act like the Romans.” Als je dat niet doet, dan zijn de consequenties voor jou. De actie tot integratie moet komen van de binnenkomer.

Ik vind Naegels onthutsend kortzichtig. Ik hoop dat Belgen zoals Naegels de zaken eens wat gefundeerder gaan beschouwen en de feiten onder ogen zien. Lees eens wat psychologie, wat evolutionaire biologie, wat sociologie, wat antropologie, wat historie. Er is zoveel rijke literatuur voor handen die je goed op weg helpt. “Je hebt recht op je eigen mening, maar niet op je eigen feiten.” Stop dan met die onzin om Vlaams Belang met nazi’s te vergelijken. Ga je schamen Tom Naegels!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten